Robby

Is rauwe groente echt zo veel gezonder?

Raw food, oftewel rauw voedsel, is een ware voedselhype tegenwoordig. De rauw en veganistisch etende mensen springen als paddestoelen uit de grond tegenwoordig en zij leven volgens de stellige overtuiging dat rauw en onbewerkt voedsel het aller-gezondst voor je lichaam is. In 2008 kwam het onderwerp voor het eerst onder de aandacht door de omstreden documentaire ‘Rauw’, waarin de Amsterdamse jongen Tom werd gevolgd die sinds zijn vijfde uitsluitend rauwe groente en noten at, onder invloed van zijn moeder.

De uitzending leidde tot veel reactie en discussies, maar wordt tegenwoordig als veel normaler en zelfs gezond gezien. Reden genoeg dus om er eens wat dieper op in te gaan, want is rauwe groente echt gezonder dan gekookte? Je hoort wel eens dat je tijden het kookproces de vitaminen ‘wegkookt’, maar klopt dat wel?

Voedingsstoffen
Het klopt dat er bij het koken van groente meestal wel wat voedingsstoffen verloren gaan, zo tussen de 2o en 50 procent. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat de hoeveelheid vitamine C in tomaten met 10% afneemt wanneer je ze twee minuten lang kookt. Tomaten die 30 minuutjes pruttelen, bevatten zelfs 29% minder vitamine C. Daarnaast bewees Kyoto University middels een studie dat de hoeveelheid mineralen tijdens het kookproces afneemt. Er werd gekeken naar potassium, natrium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, zink, mangaan en koper.

Spijsvertering
Koken heeft echter ook heel veel voordelen. Zo maakt het de vertering veel gemakkelijker, omdat het de celwandstructuur openbreekt. Een slechte vertering kan leiden tot een opgeblazen gevoel, pijn in de maag, boeren en brandend maagzuur. Daar wordt je ook niet echt vrolijk van. Onze spijsvertering is daarnaast ook niet gemaakt om alle stoffen uit rauwe groenten op te nemen. Daarbij verliezen groenten tijdens het koken veel vocht. Hierdoor is het percentage voedingswaarden per 100 gram vaak zelfs hoger dan bij rauwe groente. Van gekookte groenten kun je ook meer eten, omdat je minder snel verzadigd bent. De conclusie? Afwisselen! Zet bijvoorbeeld rauwkost én gekookte groenten op tafel.

Bron: Gezondheidsnet | Beeld: Pexels