Sanne

Of kun je ze beter meteen in de koelkast zetten?

Het blijft lastig om precies genoeg te koken. En aangezien we liever te veel eten hebben dan te weinig, blijft er vaak iets over. Die restjes gooien we natuurlijk niet weg, maar bewaren we in bakjes voor later. Kun je die bakjes echter meteen na het eten in de koelkast zetten, of moet je het eerst laten afkoelen? 

Meal preppen of restjes

Onze koelkast en vriezer staan vaak bomvol met bakjes met restjes. Misschien ben jij ook fanatiek aan het meal preppen, en bewaar je die maaltijden in bakjes. De vraag is alleen: wacht je tot het eten is afgekoeld voordat je het in de koelkast zet, of zet je het er meteen in als het nog warm is? De meningen zijn erover verdeeld, maar wat is de waarheid? Women’s Health had dezelfde vraag en vroeg daarom een expert wat nou het beste is.

Direct in de koelkast

Een expert heeft op een rij gezet wat de voor- en nadelen zijn van restjes meteen in de koelkast zetten. Te beginnen met de nadelen. Wanneer je eten meteen in de koelkast zit, is het nog warm. Die hoge temperatuur in de koelkast heeft invloed op de houdbaarheid van alle voeding. Daarnaast zal er condens ontstaan in je koelkast, waardoor het vochtig wordt. Je kunt dus een hoop kosten besparen door je kliekjes eerst te laten afkoelen. Je koelkast verbruikt dan namelijk veel minder energie, omdat het eten al is afgekoeld. Ook de andere producten in je koelkast blijven zo langer goed, waardoor je minder weg hoeft te gooien. Win-win!

Voedselvergiftiging voorkomen

Restjes of meal preps meteen in de koelkast zetten heeft echter ook voordelen. Je eten bederft dan namelijk niet, want na twee uur op kamertemperatuur komen er al bacteriën in het eten en begint het te bederven. Als je overgebleven eten laat afkoelen op tafel komt het in een gevaarlijk temperatuur bereik van 5 tot 60 graden – temperaturen waar bacteriën goed in gedijen. Boven en onder deze temperaturen is het voor micro-organismen veel moeilijker om te overleven. Door je restjes meteen in de koelkast te zetten voorkom je dus ook een voedselvergiftiging.

Voor beide valt dus iets te zeggen. “Bewaar je maaltijd apart in kleine bakjes zodra het ophoudt met stomen, zodat het sneller afkoelt”, luidt het advies van Lydia Butchmann, specialist op het gebied van voedselveiligheid.

Lees ook: Handig: zo kun je restjes kip het beste opnieuw opwarmen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels