Tjitske

China

De meeste mandarijnen uit blik komen uit China. Daar staan fabrieken vol met mensen die ervoor zorgen dat wij mandarijntjes uit blik kunnen eten. Vrouwen moeten daar talloze mandarijnen pellen, ze hebben zo’n tien seconden per mandarijn. Dat betekent dat ze er zes per minuut pellen, wat omgerekend 360 mandarijnen per persoon per uur is! De gepelde mandarijntjes gaan op een lopende band naar hun volgende bestemming: een lekker badje.

Bad

Het bad waar de mandarijnen in gaan bestaat uit de chemische bijtende stof natronloog. Dit is dezelfde bijtende stof die in gootsteenontstopper zit. Het bijt namelijk door organische stoffen heen, waardoor het een gootsteen kan ontstoppen. Het lost namelijk de etensresten in de buizen op. Ook gebruiken criminelen de stof om stoffelijke overschotten mee weg te werken. Om die reden moet je ook geen natronloog op je handen krijgen, omdat het erg kan bijten en je huid weg kan branden. De mandarijnen liggen lang genoeg in de stof om de velletjes en draadjes te verwijderen, maar niet lang genoeg dat het vruchtvlees wordt aangetast.

Zoutzuur

Om de mandarijntjes na het bad van natronloog toch eetbaar te maken krijgen ze een tweede bad in zoutzuur. Dit heft de natronloog op, want samen zijn de twee chemische vloeistoffen gewoon water! Hierna gaan ze het blikje met siroop in en zijn de mandarijnen klaar om vervoerd te worden naar de supermarkt.

Deze video leer je hoe je dit zelf met mandarijnen kunt doen:

Pagina 2/2

Lees ook: De 5 gezondheidsvoordelen van water met gember

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Keuringdienst van waarde | Beeld: Videostill