12 februari 2019
Tjitske

Een kaliumtekort is erg gevaarlijk

We hebben het weleens over ‘vitaminen en mineralen’, maar wat valt eigenlijk onder het mineralen gedeelte? Kalium is bijvoorbeeld een mineraal die de mens nodig heeft om te overleven. Het zorgt er namelijk voor dat ons lichaam prikkels van zenuwen kan verwerken en deze doorstuurt naar de hersenen. Ook behoudt kalium een gezonde hartslag, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Een kaliumtekort kan dan ook erg gevaarlijk zijn.

Kalium is een belangrijk mineraal.

Kalium

Kalium is een mineraal dat ervoor zorgt dat zenuwprikkels goed worden overgedragen, lichaamseiwitten worden aangemaakt en de hartslag normaal blijft. Ook draagt kalium bij aan de regulering van de bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Nog een leuke bijkomstigheid: door kalium ga je beter nadenken én het ontgift je lichaam.

Voeding

Er zijn veel voedingsmiddelen waar kalium in zit. Daarom komt een kaliumtekort niet snel voor bij gezonde mensen die een gezond voedingspatroon volgen. Kalium zit namelijk in noten en zaden, peulvruchten, fruit, zeewier, zuivel, groenten, granen, appelstroop, vlees en cacao. Bijna iedereen eet genoeg van deze dingen om kalium binnen te krijgen. Toch is het mogelijk om een kaliumtekort te hebben!

Kaliumtekort

Een kaliumtekort komt niet vaak voor bij gezonde mensen, maar het kan voorkomen dat je een kaliumtekort krijgt omdat je een langere periode veel moest overgeven of diarree had. Ook door het gebruik van laxeermiddelen of plastabletten kan kalium wegspoelen waardoor je lichaam het niet opneemt. Daarnaast zijn er nog medicijnen die een tekort aan kalium kunnen veroorzaken. Als gevolg zul je je moe voelen en je reflexen zullen traag worden. Je kan vocht vasthouden en ook last krijgen van slapeloosheid en oorsuizen. In het ergste geval krijg je een hartstilstand.

Wat te doen

Als je een kaliumtekort vermoedt, ga dan altijd naar de huisarts. Wellicht valt het op te lossen met een gezonder voedingspatroon of supplementen. Dus voel je je vermoeid en verward, ben je snel geïrriteerd, voel je je slapjes en duizelig en ervaar je problemen met je hart? Ga dan altijd naar de huisarts. Zijn de symptomen nog niet heel erg, dan kun je ook proberen kaliumtabletten te slikken en wat meer avocado, tomaat, broccoli, soja en knoflook aan je dieet toe te voegen.

Lees ook: Waarom een koolhydraatarm dieet slecht voor je gezondheid is

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Gezondr | Beeld: Pexels