Hoezo zijn mandarijnen uit blik zo schoon?

Als je weleens een toetje maakt met mandarijnen uit blik, weet je hoe zoet ze zijn. Dit komt omdat de meeste mandarijntjes in siroop worden bewaard, waardoor ze dus lekker zoet worden. Maar is het je weleens opgevallen hoe verdacht schoon deze mandarijnen zijn? Verse mandarijnen zitten altijd onder de witte draadjes en velletjes. De Keuringsdienst van Waarde zocht uit hoe dit kan, maar of je nadat je de waarheid kent nog mandarijnen uit blik wilt eten…

Je wordt niet altijd blij van nieuwe kennis.

Mandarijnen

Als je weleens een mandarijntje hebt gepeld, dan weet je hoe lastig het is om de witte velletjes te verwijderen. Zelfs als je de mandarijn aanvalt met je nagels, lukt het nooit om alles te verwijderen. Probeer je wel alles los te treken, dan verandert het mandarijntje in een zielig hoopje vruchtvlees. Hoe kan het dan dat de mandarijnen uit blik wél ontdaan zijn van hun witte draadjes en velletjes?

China

De meeste mandarijnen uit blik komen uit China. Daar staan fabrieken vol met mensen die ervoor zorgen dat wij mandarijntjes uit blik kunnen eten. Vrouwen moeten daar talloze mandarijnen pellen, ze hebben zo’n tien seconden per mandarijn. Dat betekent dat ze er zes per minuut pellen, wat omgerekend 360 mandarijnen per persoon per uur is! De gepelde mandarijntjes gaan op een lopende band naar hun volgende bestemming: een lekker badje.

Bad

Het bad waar de mandarijnen in gaan bestaat uit de chemische bijtende stof natronloog. Dit is dezelfde bijtende stof die in gootsteenontstopper zit. Het bijt namelijk door organische stoffen heen, waardoor het een gootsteen kan ontstoppen. Het lost namelijk de etensresten in de buizen op. Ook gebruiken criminelen de stof om stoffelijke overschotten mee weg te werken. Om die reden moet je ook geen natronloog op je handen krijgen, omdat het erg kan bijten en je huid weg kan branden. De mandarijnen liggen lang genoeg in de stof om de velletjes en draadjes te verwijderen, maar niet lang genoeg dat het vruchtvlees wordt aangetast.

Zoutzuur

Om de mandarijntjes na het bad van natronloog toch eetbaar te maken krijgen ze een tweede bad in zoutzuur. Dit heft de natronloog op, want samen zijn de twee chemische vloeistoffen gewoon water! Hierna gaan ze het blikje met siroop in en zijn de mandarijnen klaar om vervoerd te worden naar de supermarkt.

Deze video van De Keuringsdienst van Waarde legt het proces uit:

Lees ook: De 5 gezondheidsvoordelen van water met gember

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Keuringdienst van waarde | Beeld: Videostill