Dorien Ypma

Handig om te weten

Bloemkool is één van de favoriete groentesoorten in Nederland. Het is ontzettend gezond, lekker en veelzijdig. Zo kun je bloemkool koken, bakken, stomen, grillen en verwerken in allerlei gerechten. Maar soms ontdek je een bruin plekje op een bloemkool. Je denkt al snel dat de kool niet meer eetbaar is en gooit het weg. Zonde, want je kunt het nog prima eten. Wij vertellen je meer!

Bruine plekjes

Wanneer je ziet dat de bloemkool bruine plekjes heeft, dan heb je hem waarschijnlijk al een tijdje in huis of ligt de kool al een poosje in de winkel. Hoe langer een bloemkool bewaart wordt, hoe groter de kans is dat er bruine plekjes opkomen. Dit heeft te maken met enzymen die een rol spelen bij de celdeling. Er is namelijk een borium gebrek ontstaan, als er verkleuringen op de bloemkool te zien zijn. Maar geen zorgen, want deze plekjes kun je gewoon wegsnijden. Ook zal de smaak niet veranderen. Fijn om te weten, want zo kun je nog heerlijk van deze groente smullen!

Bloemkool

Volgens het Voedingscentrum bevat een bloemkool veel gezonde voedingstoffen, vitaminen, mineralen en vezels. De beste manier om de groente zo lang mogelijk goed te houden, is door de bloemkool in de koelkast te bewaren, dan is de het ongeveer een week houdbaar. Wil je hem buiten de koelkast bewaren? Dan blijft de bloemkool ongeveer drie tot vijf dagen lekker. Mochten de vlekken zwart kleuren en de bloemkool papperig aanvoelen, dan is het verstandig om het weg te gooien.

Lees ook: Huh? Is de McKroket helemaal vervangen voor een Meatless variant?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock