Christel

Wat is jouw favoriete kaassoort?

Kaas, we zouden er bijna een serenade over kunnen schrijven om duidelijk te maken hoe gek we erop zijn. Dat het behoorlijk vet is negeren we maar, kaas bevat immers veel eiwitten en daarom bestempelen we het graag als gezond. Maar als we dat bord voor ons hoofd even weghalen, weten we ook heus wel dat het zo niet werkt. Daarom hebben we uitgezocht welke kaassoort het gezondste is.

Wij snoepen gewoon nog een stukje.

Kaas

We eten het op de boterham en snoepen het tijdens de borrel: kaas. Over het algemeen kan gesteld worden dat kaas gezond is, althans, als je er niet te veel van eet. Het Voedingscentrum geeft volwassene het advies om niet meer dan 1,5 plak kaas (zo’n 30 gram) per dag te eten. Tevens kun je beter kiezen voor 20+ of 30+ kaas. In deze kaas zit veel minder calorieën en minder verzadigd vet.

Zout

Kaas is niet alleen vet, maar bevat ook veel zout. Te veel zout eten verhoogt de kans op een hoge bloeddruk. Met name harde kazen, denk aan Goudse kaas, bevatten zo’n 2 gram zout per 100 gram. Wist je dat zo’n tien procent van het zout dat we binnenkrijgen, afkomstig is van kaas? Dat is best veel! Als je zin hebt in kaas, is het daarom verstandig om voor een kaassoort te kiezen dat minder zout is. We leven in een tijd waarin we zijn gezegend met heel veel verschillende soorten kaas. Zo bestaan er harde kazen (denk aan jong, jong belegen belegen, extra belegen en oude kaas) en bestaan er zachte of speciale kazen. Hierbij kun je denken aan schimmelkaas, smeerkaas en verse (room)kaas. Maar welke kaassoort is het gezondst?

Het gezondst

Kaas bevat verzadigde vetten en zout, daarom moet je er per dag niet te veel van eten. Je kunt voor een gezondere kaas kiezen door voor een soort te kiezen dat minder vet bevat. We hebben een overzichtje voor je gemaakt.

Harde kazen, vetpercentage per 100 gram kaas

  • Oud 48+                                                             34
  • Geitenkaas                                                         32
  • Belegen 48+                                                      31
  • Jong belegen 48+                                             30
  • Jong 48+                                                            30
  • Leidse/ Friese nagelkaas 40+                        24
  • Edammer 40+                                                   24

Zachte kazen, vetpercentage per 100 gram kaas

  • Brie 60+                                                             33
  • Camembert                                                        29
  • Brie 50+                                                             25
  •  Zuivelspread                                                    24
  • Smeerkaas 48+                                                 23
  • Fetakaas                                                             19
  • Alle soorten 30+ kaas                                      18
  • Mozzarella                                                         18
  • Smeerkaas 40+                                                 17
  • Geitenkaas                                                         16
  • Smeerkaas 30+                                                 15
  • Camembert 30+                                                14
  • Alle soorten 20+                                               12
  • Smeerkaas 20+                                                  9
  • Hüttenkäse                                                         4

Lees ook: Himalaya zout: is het gezonder dan andere soorten zout?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay