Christel

Water bij de wijn doen is verleden tijd

Dat het zowel binnen als buiten snikheet is, heeft die collega naast je al minstens zes keer zuchtend opgemerkt. Zodra we vrij zijn, zoeken we daarom graag troost en verkoeling in de vorm van een alcoholische versnapering. Even een glaasje koude wijn; wij tekenen ervoor. Maar als je thuis bent en tot de ontdekking komt dat de wijn niet gekoeld is, kom je thuis van een koude kermis -was dat maar letterlijk zo. Tja, wat nu? Gelukkig zijn er manieren om je wijn te (snel) te koelen, zonder dat je drankje waterig wordt.

Zo blijft je wijn lekker. 

Koelen

Goed, je hebt net een fles witte wijn gekocht of je bent vergeten de wijnfles in de koelkast te zetten. Wat nu? Uit (wan)hoop deponeren we dan maar snel een hand ijsklontjes in een wijnglas en nemen hier genoegen mee. Helaas wordt de wijn daar wel snel waterig van. Helaas pindakaas. Hoe kun je wijn dan snel koelen? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Druiven in de vriezer

Bewaar standwaard een handvol druiven in de vriezer. Als je je wijn snel wilt koelen, doe je alleen wat druiven in je glas en je bent verzekerd van een koud drankje én van een lekkere snack. Bovendien wordt je drankje hierdoor niet waterig. Win-win als je het ons vraagt!

In de vriezer

Met alleen een fles in de vriezer stoppen, ben je er helaas niet. Ondanks dat de vriezer een stuk koeler is dan de koelkast, duurt het nog steeds tergend lang voor de drank een aangename temperatuur heeft. Gelukkig bestaat er een trucje waardoor je het verkoelingsproces kunt versnellen. Men neme een paar vellen keukenrol, maak deze nat en wikkelen deze om de wijnfles heen. Door het water wordt de kou beter en gelijkmatiger over de fles geleid. Wat dan inhoudt? Dat je wijn binnen vijftien á twintig minuten lekker koud is.

Zout

Vul een emmer voor de helft met koud water en vul ‘m daarna verder met ijsblokjes. Voeg vervolgens nog twee eetlepels keukenzout toe en leg je fles wijn hierin. Als ijs, water en zout met elkaar worden gemengd, ontstaat er een chemische reactie waardoor het koelproces wordt versneld. Binnen vijf á tien minuten heb je koude wijn.

Lees ook: Volgens de wetenschap krijg je van deze kleur wijn de ergste kater

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten, Gall | Beeld: Pixabay