Himalaya zout: is het gezonder dan andere soorten zout?

Moet je het met een korreltje zout nemen of is Himalaya zout gezonder?

Wij Nederlanders gebruiken jaarlijks heel wat zout. Meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking eet meer zout dan de aanbevolen hoeveelheid van maximaal 6 gram zout per dag. Uit onderzoek van de RIVM blijkt dat mannen gemiddeld 9,9 zout per dag en vrouwen 7,5 gram zout per dag eten. Maar is zoveel zout wel gezond? En is zeezout of Himalaya zout iets anders dan gewoon tafelzout?

Wij zochten het voor je uit.

Zout

Je hebt zout nodig om te leven. Uiteraard in de juiste hoeveelheid. Toch is er wel degelijk een verschil tussen verfijnd tafelzout en natuurlijk zout en ook zit er verschil in mate van gezondheid. Jarenlang hebben voedingsexperts ons verteld dat zout ongezond zou zijn en dat we er heel zuinig gebruik van moeten maken. Teveel zout zou hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken, evenals beroertes. Vanaf de jaren 70 hebben verschillende gezondheidsorganisaties laten weten dat zout de bloeddruk verhoogt. Niet gek dus als je dit advies opvolgt en je zoutinname bent gaan beperken.

Eigenschappen

Om zout helemaal de rug toe te keren is nergens voor nodig. Zout is zeker geen gif dat je moet vermijden, mits het natuurzout betreft. Het heeft namelijk belangrijke gezondheidseigenschappen:

  • Natuurlijk zout bevat essentiële mineralen als ijzer, zink en kalium.
  • Zout stimuleert de stofwisseling en spijsvertering.
  • Zout zorgt ervoor dat de bloeddruk geregeld en in stand gehouden wordt.
  • Het zorgt voor een goede hormoonhuishouding; denk aan hormonen als cortisol, testosteron en oestrogeen.
  • Zout is goed voor de mond en keel en kan als oplossing in heet water worden gebruikt bij keelpijn.
  • Ook heeft ons zenuwstelsel baat bij de inname van zout; het draagt bij aan de groei van de hersenen en ontwikkeling van bepaalde hersenfuncties. Dit alles vanwege de aanmaak van enzymen, die zorgen voor het creatieve denken en het lange termijnplannen.
  • Zout werkt zuiverend voor de huid.

Himalaya zout

Is Himalaya zout, als een natuurlijke zoutsoort gezonder dan alle andere soorten zout? Het antwoord is ja! Himalaya zout bevat maar liefst 84 natuurlijke mineralen en elementen waardoor het velen malen beter is dan normaal tafelzout. Het is miljoenen jaren oud en over het algemeen puur en vrij van toxines zoals je bij zeezout wel hebt. Vandaar dat het ook wel ‘wit goud’ wordt genoemd. Welgesteld is Himalaya zout dus een betere en gezondere keuzes in vergelijking met andere zoutsoorten.

Himalaya zout bevat:

  • Het hoogste aandeel mineralen, spoorelementen.
  • Een perfecte kristal structuur.
  • Afkomstig van een schone bron.
  • Wordt met de hand gewassen en bevat verder geen giftige stoffen.

Lees ook: Zo heb je champignons nog nooit gegeten! Heerlijk voor bij de barbecue!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Gezonde Tips, RIVM, Optimale Gezondheid | Beeld: Pixabay