Anjelica

Niet lekker na het eten van schelpdieren? Zo zit het

Schelpdieren zijn ontzettend lekker, maar soms voel je je na het eten van mosselen, oesters of kokkels toch niet zo fijn. Sterker nog, je kunt behoorlijk ziek worden nadat je schelpdieren hebt gegeten. Benieuwd hoe dat komt? We leggen uit hoe het zit!

Ziek na eten schelpdieren

In schelpdieren kunnen algengifstoffen, ook wel fycotoxines genoemd, voorkomen. Wanneer je te veel van deze stof binnenkrijgt, kun je je ziek voelen. Symptomen als diarree, buikkramp en koorts kunnen opspelen. Maar in het allerergste geval kan er zelfs zenuwschade ontstaan. Ook kan het leiden tot geheugenverlies of verlammingsverschijnselen.

Hoe groot is de kans op vergiftiging?

Vissen en schelpdieren die algen eten kunnen de gifstoffen binnenkrijgen tijdens de algenbloei. Dit vindt voornamelijk plaats tijdens hete zomers, maar ook in de herfst als de algen afsterven. Over het algemeen is de kans dat je ziek wordt door algengifstoffen gelukkig wel erg klein. Dit komt omdat er internationaal veel regels en normen zijn opgesteld waaraan schelpdieren moeten voldoen. Je kunt dus met een gerust hart blijven genieten.

Pas op als je zelf gaat rapen

Wanneer je wel extra moet oppassen, is als je zelf schelpdieren gaat rapen. Een leuke activiteit, maar niet zonder gevaren. Je mag tot 10 kilo schelpdieren zelf rapen, maar deze worden natuurlijk niet gecontroleerd op de hoeveelheid algengifstoffen die ze bevatten. In de winkel kopen is daarom toch beter, zeker tijdens warme zomers.

Rauw, gebakken of gekookt

Algengifstoffen worden niet vernietigd door schelpdieren te verhitten. Alleen de stof PSP, die verlammingsverschijnselen kan veroorzaken, neemt iets af door schelpdieren te koken of te bakken. Ook het norovirus loop je alleen al door schaal- en schelpdieren rauw te eten.

Snel bedorven

Houd er ook altijd rekening mee dat schelpdieren snel bederven. Je kunt ze het beste zo vers mogelijk eten en maximaal één dag in de koelkast bewaren. Als je merkt dat ze vreemd ruiken, verkleurd of taai zijn, dan zijn ze niet meer eetbaar. Zonde, maar het risico niet waard!

Lees ook: Recept: zo kook je mosselen in een paar simpele stappen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Chrystal Jo