Maayke

Sommige mensen hebben meer last van het bekende jojo-effect

We kennen het jojo-effect ook wel als de gewichtsschommelingen die mensen doormaken tijdens het volgen van een dieet. De cijfers liegen er niet om. Onderzoek wijst uit dat mensen die met behulp van een streng dieet kilo’s afvallen, daarna net zo hard weer aankomen. De grote vraag luidt natuurlijk: hoe kan het dat de een hier sneller last van heeft dan de ander? Wij hebben het antwoord.

Verloren kilo’s zitten er zo weer aan

Voor mensen die regelmatig een strikt dieet volgen is het vast herkenbaar: de verloren kilo’s waarvoor je zo hard hebt gewerkt, komen er net zo snel weer aan. Door bijvoorbeeld minder koolhydraten te eten, bepaalde voedingsmiddelen te schrappen of kleinere porties te eten, is het mogelijk om veel gewicht te verliezen. Zijn de kilo’s eraf en ga je weer ‘normaal’ eten, dan vliegen de kilo’s er zo weer aan. Voedingsdeskundige Hella van Laer legt aan het AD uit hoe dat komt.

Jojo-effect

Volgens de voedingsdeskundige ligt de oorzaak van het jojo-effect bij het meerendeel van de mensen op het mentale vlak. Zo zijn onderliggende oorzaken van het jojo-effect vaak chronische stress of slaaptekort. “Wie het jojo-effect wil doorbreken, moet in de eerste plaats inzicht krijgen in zijn of haar eetgedrag”, legt Van Laer uit. De kilo’s blijven er nooit langdurig af volgens haar als je geen goed inzicht hebt in je eetpatroon. Ondanks de motivatie die mensen hebben om gewicht te verliezen.

Chronisch slaaptekort

Slaaptekort is een van de grootste oorzaken van het jojo-effect. “Ik krijg bijvoorbeeld vaak mensen over de vloer die aan hun zoveelste dieet willen beginnen, maar eigenlijk zonder dat ze het weten met een chronisch slaaptekort kampen”, vertelt Van Laer. Sommige mensen zijn gevoelig voor het hongerhormoon dat het lichaam aanmaakt als gevolg van slaaptekort. “Als ze dan na een lange werkdag uitgeteld thuiskomen, kunnen ze zichzelf er soms nog maar moeilijk van weerhouden om naar de snoepkast te lopen. Pak je dat slaaptekort niet aan, dan blijf je jojoën.”

Oplossingen tegen het jojo-effect

Wat is dan precies de oplossing tegen het eeuwige jojo-effect? Volgens de voedingsdeskundige kan je een crashdieet het beste overslaan. De 80/20-regel is volgens haar wel een goede methode om toe te passen in je dagelijkse eetpatroon. Hierbij eet je 80 procent gezond en mag je 20 procent ‘overhouden’ voor de extraatjes. Ga daarnaast zo bewust mogelijk met eten om. “En bescherm jezelf door te plannen en organiseren, ondanks je drukke agenda. Als je last minute moet gaan improviseren, loopt het snel mis. En plan ook geregeld wat rust in, onthaast”, sluit Van Laer af.

Lees ook: Ontgift je lichaam met deze smaakvolle detox thee

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pxhere