Maayke

Je wokpan op smaak brengen? Dit is waarom het een slim idee is

Een wokpan is onmisbaar in je keuken als je ervan houdt om Aziatische gerechten te bereiden. Niet alleen is de aanschaf van een goede wokpan cruciaal, het onderhoud ervan is minstens zo belangrijk. Het op smaak brengen van je pan klinkt misschien gek, maar kan wel het verschil maken voor de bereiding van je gerechten. Met dit stappenplan lees je hoe je dat doet.

Zwarte wokpan

Heb je net een nieuwe wok aangeschaft, dan wil je hier natuurlijk het beste uit halen. Is de wok nog spiksplinternieuw en zilver van kleur? Breng hier dan zo snel mogelijk verandering in door de kleur te veranderen. Bij een wokpan geldt namelijk de regel: hoe zwarter de pan, hoe beter je gerechten smaken. In zeven simpele stappen maak jij je nieuwe pan klaar voor gebruik en kan het echte wokken beginnen!

1. Benodigdheden

Er zijn een aantal ingrediënten die je van tevoren klaar kan zetten. Voor het op smaak brengen van de wokpan heb je nodig:

  • 1 bos lente-uitjes
  • 100 gram verse gember in plakken
  • Zonnebloemolie
  • Klein bakje met water

De wokpan kan tijdens de bereiding flink gaan roken. Zorg er voor dat je de wokpan onder de afzuigkap of bij een open raam voorbereidt.

2. Afwassen van de pan

Het is belangrijk om de wokpan allereerst goed af te wassen. Nieuwe pannen hebben namelijk een laagje olie om het metaal te beschermen. Dit laagje moet er eerst af voordat je je nieuwe wokpan op smaak brengt. Doe dit met een staalspons en afwasmiddel. Droog de pan goed af en zet 1 à 2 minuten op laag vuur om alle waterdruppels weg te werken. Sla je deze stap over, dan kan de pan snel gaan roesten.

3. Verhitten van de wok

Zet het vuur op je fornuis op de hoogste stand. Verhit de wok. Gooi wat druppels water in de wok en als deze na 1 of 2 seconden verdampen, is de wok klaar voor gebruik.

4. Breng de wokpan op smaak

Haal de wok van het vuur en voeg twee eetlepels (wok)olie toe. Maak draaiende bewegingen met de pan zodat de olie het volledige oppervlak van de pan bedekt. Zet terug op het vuur en voeg de gesneden lente-uitjes en verse gember toe. Draai het vuur laag en bak gedurende 15 tot 20 minuten.

5. Wokpan laten afkoelen

Zet het vuur uit en laat de pan goed afkoelen. Haal de lente-uitjes en gember uit de pan. Was de pan af met heet water en gebruik hierbij geen zeep of afwasmiddel. Laat de wokpan opnieuw 1 à 2 minuten opdrogen op laag vuur.

6. Het onderhouden van de wokpan

Je wokpan is nu klaar voor gebruik. Het is belangrijk om de pan na deze stappen niet meer met zeep of afwasmiddel te wassen. Hoe vaker je wokt, hoe meer smaak de wokpan opneemt en hoe smaakvoller je gerechten worden. Laat de pan na gebruik altijd opdrogen op laag vuur om roestvorming te voorkomen.

Lees ook: Waarom je nooit een hete pan direct moet afwassen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Wikimedia Commons