Kende jij deze leuke weetjes al?

In Nederland is het de grootste vorm van maaltijdbereiding op tafel: gourmetten. Traditiegetrouw halen we ieder jaar het gourmetstel tevoorschijn en genieten we een avond lang van gezelligheid en lekker eten rondom de tafel. Staat bij jullie dit jaar ook weer het gourmetstel op tafel tijdens de feestdagen? Onthoud dan deze 10 weetjes over gourmetten om je gasten van hun stoel te blazen.

Met deze weetjes over gourmetten entertain je al je gasten tijdens een avond gourmetten!

10 weetjes over gourmetten

  • De naam gourmetten is afgeleid van het Franse gourmandises. Het woord betekent letterlijk ‘exclusieve hapjes’.
  • Gourmetten is ontstaan naar aanleiding van een reclamecampagne uit de jaren 70. De promotiecampagne met de slogan ‘Gourmet, probeer ’t eens!’ diende als concurrent voor het steeds populair wordende kaasfonduen.
  • Maar liefst de helft van de Nederlandse bevolking gourmet minstens drie keer per jaar.
  • Aan een avondje gourmetten geven Nederlanders gemiddeld 75 euro uit.
  • Onderzoek uit 2012 van Intomart wijst uit dat de helft van de ondervraagden na het gourmetten liever thuisblijft en niet meer de deur uit durft omdat hun kleding te veel stinkt.
  • Met koffiebonen kun je de ‘stinkende’ gourmetlucht in je huis neutraliseren. Zet een pannetje met een laagje koffie op laag vuur en laat het langzaam verdampen. De gourmetlucht zal snel uit je huis verdwenen zijn!
  • Tijdens het gourmetten dien je de ruimte altijd goed te luchten. Uit onderzoek van de GGD Groningen is gebleken dat tijdens het gourmetten fijnstof in de lucht terecht komt. Door wat ramen open te zetten en/of de afzuigkap aan te zetten, verminder je de fijnstof in de lucht.
  • Vogels in huis? Zet deze dan tijdelijk in een andere ruimte als je gaat gourmetten. Vogels kunnen niet tegen de stof polytetrafluorethyleen, die vrijkomt wanneer de anti-aanbaklaag oververhit raakt. Vogels kunnen erg benauwd raken door de stof in de lucht en er zelfs aan overlijden.
  • Om bacteriegroei te voorkomen kan je het vlees maximaal twee uur na het tafelen op tafel laten staan. Staat het er langer dan twee uur, dan is het verstandig om het vlees weg te gooien.
  • Eet je koolhydraatarm? Dan kan ook jij meegenieten van een heerlijke gourmet. Wij geven 6 tips om koolhydraatarm te gourmetten.

Lees ook: Gourmetten met de feestdagen? Dit zijn 5 tips om van de gourmetlucht af te komen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Quest | Beeld: Gourmetten door Cristiano Betta onder de licentie CC by 2.0