Sanne

Wij hebben het antwoord

Voor ons gevoel zitten we sneller vol na een warme maaltijd, dan na een koud gerecht. Heeft de temperatuur van het eten te maken met hoe snel je vol zit? Of houdt ons gevoel ons voor de gek met warm en koud? Twee voedingsexperts van Wageningen University & Research (WUR) geven uitleg aan NU.nl

Temperatuur en verzadiging

Hoewel de wetenschap ook dacht dat er een verband zou zijn tussen de temperatuur van voeding en hoe snel we verzadigd raken, kwam hiervoor geen sterk bewijs naar voren uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. “Ze dachten echt iets te gaan vinden, maar er kwam uiteindelijk niets uit dat onderzoek. Tot nu toe zeggen we dus: er is geen duidelijk effect van temperatuur op verzadiging”, stelt Guido Camps, senior voedingsonderzoeker van de WUR. Hij herinnert zich echter nog wel een ander onderzoek waaruit iets naar voren kwam. De John Hopkins University in de Verenigde Staten keek naar de temperatuur van een voorgerecht en hoeveel mensen daarna nog eten. “De proefpersonen kregen soep of meloen en crackers met kaas. De groep die soep at, nam daarna minder van het hoofdgerecht. De onderzoekers dachten dat temperatuur een effect kon hebben gehad, maar eigenlijk kun je die twee type voorgerechten niet met elkaar vergelijken.”

Kleine hapjes

Toch betekent dit niet dat er helemaal geen verschil zit tussen warm en koud eten. “Eet je iets heel heets, warme soep bijvoorbeeld, dan moet je kleine hapjes nemen. Hetzelfde geldt voor warme chocolademelk, dat drink je voorzichtig, anders brand je je tong”, aldus Camps. Kleine hapjes en slokjes nemen wordt ook wel ‘mindful eten en drinken’ genoemd. En of je nu warm of koud eet, door mindful te eten raak je sneller vol. “Dat heeft te maken met dat je op die manier meer smaak ervaart. Als je meer proeft, krijgen je hersenen meer signalen door dat je aan het eten bent en krijg je sneller een vol gevoel. Daarom heeft een smoothie van drie appels minder effect dan het eten van drie appels, terwijl het om hetzelfde aantal calorieën gaat.”

Eten achter je bureau

Ook hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag, Kees de Graaf, zegt dat je de tijd moet nemen om te eten. “Van even snel achter je bureau een boterham met kaas eten, raak je niet snel verzadigd. De calorieën worden minder goed geregistreerd als je zonder na te denken eet. Dus ga ervoor zitten en proef echt wat je eet. Het helpt niet als je alleen je mond opendoet en die boterham erin propt”, legt hij uit. Dat ‘snel lunchen’ is typisch iets voor Nederland, zegt De Graaf. In landen om ons heen snappen ze het volgens hem beter en wordt er veel meer (warm) buiten de deur gegeten. “Wij zijn misschien wat praktischer ingesteld en wellicht wat minder culinair geïnteresseerd dan de Zuid-Europeanen. Als ik in Frankrijk ga lunchen, doe ik dat zelfs met een wijntje erbij. Dat gebeurt hier al helemaal niet.”

‘s Middags warm eten

Wat vroeger veel meer gebeurde dan nu, is dat mensen tussen de middag warm aten. “Mensen die op het land werkten hadden tegen de middag veel meer werk verzet dan dat we nu op kantoor doen, dus dan heb je het ook echt nodig”, verklaart Camps. “Als je warm luncht zoals onze grootouders deden, eet je ‘s avonds ook wat minder. Gewoon omdat die warme maaltijd groter is.”

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat je van warm eten niet per se sneller vol raakt dan van een koude maaltijd. Het heeft te maken met hoe snel en hoeveel je eet. Toch heeft de temperatuur enigszins invloed volgens Camps: “Kijk maar naar extreem koud voedsel. Ik vind het eten van een ijsje een hele gekke ervaring. Eigenlijk is zoiets belachelijk zoet, maar omdat je tong verdoofd raakt, proef je dat minder goed. Temperatuur heeft daar dus wel invloed op.”

Lees ook: Feit of fabel: van kamillethee val je sneller in slaap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels