Sanne

Is het echt zo’n wonderdrankje? 

Kamillethee is een kruidig warm drankje. Naast dat het een lekkere theesmaak is, zou het ook nog een ander voordeel hebben: het zou ervoor zorgen dat je eerder in slaap valt. Is het echt verstandig om ’s avonds een kopje kamillethee te drinken wanneer je moeilijk in slaap valt, of is het slechts een fabel? 

Geneeskrachtig kruid  

Kamille staat ook wel bekend als een geneeskrachtig kruid. Volgens onderzoekers van Tufts University heeft het witte bloemetje deze reputatie niet voor niets. In kamille zitten veel bioactieve stoffen, die ons lichaam bijvoorbeeld kunnen beschermen tegen ontstekingen. De vraag is alleen: gebeurt dat ook daadwerkelijk? Groente en fruit is ook gezond, maar wanneer is een ingrediënt echt helpend? En helpen de stofjes ook daadwerkelijk om je sneller in slaap te laten vallen? 

Slaapverwekkend effect 

Onderzoeken naar de effecten van kamille begonnen al in 1982. Toen onderzochten wetenschappers van de Università degli studi di Trieste het effect van kamillethee op slaap. Wat bleek? In theevorm heeft kamille inderdaad een mild slaapverwekkend effect. Klein detail: de testen vonden niet plaats bij mensen, maar bij muizen. 

Groot verschil

Nu is het verschil tussen muizen en mensen wel erg groot. De dieren kregen per kilo lichaamsgewicht 160 milligram thee binnen. Wanneer een mens van 70 kilo één kop kamillethee drinkt, zit je nog niet op eentiende van die concentratie. Hetzelfde effect zou bij mensen dus pas na zo’n tien koppen thee worden bereikt. Of een enkele kop thee ook effect heeft, blijft nog onduidelijk. 

Conclusie 

Je kunt dus tien koppen kamillethee drinken voor het slapengaan, de kans is echter aanwezig dat je dan ook meerdere keren je slaap moet onderbreken voor een toiletbezoek. Je kunt ook tien theezakjes in je mok hangen, maar of dat lekker is vragen we ons af. Hoe dan ook: kamillethee wekt wel degelijk slaap op. Als je er stevig van doordrinkt tenminste, als je dat niet doet is het effect waarschijnlijk verwaarloosbaar en kun je ook gewoon een kopje thee met rooibos- of fruitsmaak drinken in de avond. 

Lees ook: Feit of fabel: helpt thee met honing tegen een verkoudheid?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Unsplash