45 min.
2-4 pers.

Een heerlijk winters gerecht

De ene na de andere storm doet ons land aan. Het is koud, nat en waait hard, kortom: tijd voor een winterse, warme maaltijd. Deze spruitjesstamppot van culinair journalist en Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden is dan ook precies wat je zoekt. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Spruitjesstamppot

Gisteren was het een feestelijke dag voor André van Duin, de komiek vierde namelijk zijn 75e verjaardag! Dat is natuurlijk reden voor een feestje, en daarom maakte Tijd voor MAX een speciale uitzending ter ere van Andrés verjaardag. Dankzij programma’s als Denkend aan Holland en Heel Holland Bakt, zijn André en Janny onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dus als er iemand is die weet waar je de jarige blij mee kunt maken, is het Janny wel. Ze was daarom te gast in het programma om Van Duins lievelingseten te maken: spruitjesstamppot met spekjes en rookworst. Klinkt goed, toch? Daarom delen wij het recept graag met jullie, zo kun je dit zelf thuis ook op tafel zetten!

Zo ga je te werk:

  • Schil de aardappels en kook ze met weinig zout.
  • Maak de spruitjes schoon en snijd ze in vieren.
  • Kook de spruitjes beetgaar.
  • Bak in de tussentijd de spekjes uit en warm de rookworst op.
  • Giet de aardappels af zodra ze gaar zijn en stoom ze kort droog.
  • Stamp de aardappelen fijn en maak er met melk en boter een stevige puree van.
  • Giet de spruitjes af en stamp door de aardappels.
  • Breng de spruitjesstamppot op smaak met mosterd en meng de helft van de spekjes erdoorheen.
  • Serveer de overige spekjes en de rookworst er apart bij.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Recept: gebakken spruitjes met bacon en ei

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag, Janny van der Heijden | Beeld: Unsplash

Ingrediënten
  • 1 kilo aardappels
  • 500 gram spruitjes
  • Zout
  • Scheutje melk
  • Klontje boter
  • Spekjes
  • 1 (verse) rookworst
  • Mosterd