Wij hebben het antwoord!

Met de komst van de airfryer leek het alsof onze friet-zorgen voorbij waren. Want gezond friet (of patat!) eten, dat klinkt toch fantastisch? Ondertussen heeft de airfryer meerdere veranderingen gehad en lijkt het alsof de frietjes er nog knapperiger, geler en gezonder uitkomen. Toch is het nog steeds niet duidelijk of het een betere keuze is dan friet uit de frituurpan. Lees gauw verder voor het antwoord!

Geen vet

Wanneer je friet in de frituurpan doet, dan gaan de aardappelreepjes kopje onder in frituurvet. In de airfryer komt het in een kleine heteluchtoven terecht. Deze oven is ontzettend krachtig waardoor er geen vet aan te pas komt. Hierdoor bevat friet uit de airfryer een stuk minder schadelijke, verzadigde vetten. Dit is ook te zien aan hoeveel calorieën er in een airfryerfrietje zitten. Bij een portie van 100 gram liggen er 45 calorieën minder op je bord dan bij friet uit een ouderwetse frituurpan.

Koolhydraten en vitamines

Toch betekent dit niet dat er geen koolhydraten aan je gebakken friet kleven. Dit gebeurt namelijk bij airfryen en frituren. Ook kan het voorkomen dat er wat bloem aan de voorgebakken frietjes zit. Dit wordt gedaan om het extra knapperig te maken. Dit verschil is vaak wel te merken bij een speciale soort airfryerfriet of ovenfriet. Ook laat de airfryer de vitamines meer intact dan een frituurpan. Bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, gaan bij het frituren namelijk weg. Hierdoor bevat je bakje friet meer voedingsstoffen als het uit de airfryer komt.

Minder acrylamide

Uit onderzoek blijkt ook dat etenswaren uit de airfryer minder acrylamide bevatten. Dit is een mogelijk kankerverwekkende stof dat ontstaan wanneer zetmeelrijke producten verhit worden boven de 120 graden, zonder dat hier water aan te pas komt. Dit gebeurt bij zowel de airfryer als de frituurpan. Wanneer je voorgebakken friet van de supermarkt gebruikt, ligt de hoeveelheid acrylamide een stuk lager. Uiteraard is het verstandig om de gele rakkers goudgeel te bakken in plaats van bruin. Mocht je patat alsnog bruin zijn, dan kun je het beste de donkerste stukken eraf snijden.

Conclusies

Friet uit de airfryer heeft zo zijn voordelen. Het bevat minder verzadigde vetten en acrylamide én juist meer voedingsstoffen dan bij gefrituurd eten. We kunnen dus stellen dat friet uit de airfryer gezonder is. Toch is het niet de meest verantwoorde keuze, en kun je het daarom het beste met mate eten.

Lees ook: Maak jij je airfryer grondig schoon? Dit onderdeel vergeten we steeds

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Somia Lone