Jaimy Boer

Aha! Eindelijk weten we of het friet of patat is

Een bakje friet of patat is meer dan een gefrituurde snack die je helpt je honger te stillen. Het is namelijk ook een cultureel erfgoed, en kent dan ook een grote geschiedenis. Tijd dus om de gele knakkers in de spotlight te zetten!

1. De oorsprong

Friet komt oorspronkelijk uit Frankrijk. En het is een groot toeval dat ze bekend zijn geworden. Door de Franse Revolutie werd de Franse adel uit hun kastelen en landhuizen verjaagd. Hierdoor stond hun keukenpersoneel op straat, en begonnen ze hun eigen restaurants. Daar vond je als eerste de pommes de terre frites, een gerecht dat eerst alleen werd geserveerd aan de elite. En dat lijkt veel op de friet (of patat) die we nu kennen.

2. De eerste frietkraam

Van een restaurant kwam er een frietkraam: de eerste frietkraam vond zijn eerste bestemming op Pont Neuf, de op drie na langste brug in Parijs. In de negende eeuw stonden hier destijds allemaal eetkraampjes. Frietdeskundige Ubel Zuidervlieg zag op een schilderij van de Pont Neuf een Fransman met een puntzakje friet. En de rest is geschiedenis!

3. Als eerste in Nederland

De pommes de terre frites kwamen in 1868 naar Nederland toe. Aan het zuiden van ons land de primeur: uit een krantenartikel over een frietkraam op de markt in Breda blijkt dat ze de eerste waren die de Franse delicatesse verkochten. Het noorden moest nog wel een tijdje wachten, daar kwamen de gele rakkers pas na de Eerste Wereldoorlog in de verkoop. De reden: Belgische vluchtelingen namen ze mee naar Nederland.

4. Typisch Nederland

Wist je dat een patatje afhalen typisch Nederlands is? Ruim 70 procent van onze patat wordt opgehaald om thuis of ergens anders op te eten. En in 2017 is de afhaalfrituur toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed. En dat begrijpen we heel goed!

5. Friet of patat?

Voortaan geen discussies meer of het friet of patat is. Dit is namelijk officieel vastgelegd door het Meertens Instituut. Boven de rivieren heet het patat, en onder de rivieren heet het friet of frites. Beide keuren we eigenlijk goed. Patat komt namelijk van het Spaanse woord ‘patata‘ wat aardappel is, en friet van het Franse woord ‘frite‘, dat weer komt van frituren.

Ook lekker: knapperige polenta-frietjes met aioli

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Pexels