Veel mensen denken dat kauwgom kauwen helpt met gewichtsverlies

Afvallen is voor veel mensen erg lastig. Daarom zijn veel mensen op zoek naar handige trucjes om het proces iets makkelijker te maken. Zo zou het drinken van appelazijn en koffie helpen om je sneller te laten afvallen. Ook zeggen veel mensen baat te hebben bij kauwgom. Maar helpt dit echt bij het afvallen? 

Kauwgom

Door kauwgom te kauwen, zeggen veel mensen afgeleid te worden van gedachteloos eten. Ze grijpen dan niet zo snel naar een zak chips of een reep chocolade onder het werken of onder een film. Anderen zeggen hierdoor helemaal geen cravings te hebben. Ook zou het helpen om de spieren in je gezicht te tonen en je gezicht dus smaller te maken. Wij onderzochten of deze claims ook daadwerkelijk ondersteund worden door de wetenschap.

Minder honger en minder cravings

Door op kauwgom te kauwen kun je inderdaad minder honger en minder lekkere trek hebben, blijkt uit meerdere onderzoeken. In een recent onderzoek kreeg een groep na tien uur vasten een calorierijk drankje, terwijl de andere groep kauwgom kreeg. De groep kauwkgomkauwers bleek hieraan voldoende te hebben. Zij had net zo weinig honger en cravings als de controlegroep. In een ander onderzoek kauwde een groep participanten een half uur na een maaltijd op suikervrije kauwgom. Na vijf minuten kauwen voelden zij zich al voller dan de niet-kauwgomkauwers. Toch zijn er ook onderzoeken waarbij kauwgom kauwen niet zorgde tot minder honger en minder trek. Het kan ook juist zorgen tot minder zin om fruit te eten bijvoorbeeld, wat ten koste gaat van een gezond eetpatroon.

Minder calorieën eten

Als je wil afvallen, moet je simpel gezegd minder calorieën eten dan je verbandt. Als je minder honger hebt door op kauwgom te kauwen, zul je dus ook minder eten en minder calorieën binnenkrijgen. Althans, dat is de theorie. In de praktijk blijkt dat dit redelijk verwaarloosbaar is. In een onderzoek aten kauwgomkauwers zo’n 68 minder calorieën dan de niet-kauwgomkauwers. Daarnaast is het nog niet duidelijk wat de gevolgen hiervan zijn op de lange termijn.

Meer calorieën verbranden

Met het bewegen van je kaken zou je meer calorieën verbranden. Ook dit effect blijkt erg klein en nagenoeg verwaarloosbaar. Uit een klein onderzoek blijkt dat mensen die voor en na het ontbijt kauwgom kauwden, zo’n 3 tot 5 procent meer calorieën verbrandden dan de niet-kauwgomkauwers. Een ander onderzoek wees uit dat je eigenlijk net zo goed je eten wat langzamer kunt opeten.

Slanker gezicht

Door de beweging – die dus nagenoeg nihil is – zou je gezicht ook slanker worden. Helaas is er geen onderzoek gevonden die deze bewering ondersteunt.

Lees ook: Recept: gezonde havermoutcake

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Unsplash