Robby

eieren

Zijn eieren echt zo slecht voor je cholesterol?

Gebakken, gekookt, gepocheerd of een lekker roerei: wij vinden eieren op elke manier heerlijk. We kunnen er geen genoeg van krijgen, maar je hoort erg vaak dat te veel eieren eten heel slecht voor je gezondheid is. En dan met name voor je cholesterol, te veel eieren eten zou er namelijk voor zorgen dat het cholesterolgehalte in je bloed door het plafond schiet.

Maar is dat wel zo? Zijn eieren echt zo slecht voor je cholesterol of kun je er onbezorgd een paar per dag eten?

Wat is cholesterol?
Wat is cholesterol eigenlijk? Cholesterol is een vet (ook wel ‘lipide’ genoemd) dat door de bloedstroom wordt meegevoerd. Ons lichaam maakt zelf cholesterol aan, maar wij krijgen ook cholesterol binnen via het voedsel dat wij eten. Het kan zich afzetten op de wanden van slagaders en te veel cholesterol in het bloed kan dus schadelijk zijn voor de bloedvaten. Een hoog cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Verzadigde vetten
Eieren zijn rijk aan cholesterol. Maar om meteen te zeggen dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte is weer een stap te ver. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnenkrijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eierdooier bevat 200 mg. Volgens het Voedingscentrum mag je gerust drie eieren per week eten. Eet je graag elke dag een eitje? Zorg er dan wel voor dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pexels