16 mei 2018

Is geitenkaas beter voor je cholesterol?

Kaas, de een houdt ervan, de ander walgt ervan. Er zit ook nog een groot verschil in de soorten kaas. Zo lust iemand misschien wel ‘gewone’ Hollandse koekaas, maar lust-ie geen bijzondere kaasjes als brie. Geitenkaas is ook een kaasje waar men van houdt of juist absoluut niet. De smaak is vrij heftig, maar sommige mensen vinden het ontzettend lekker. Er gaan heel wat geruchten rond wat nu beter is voor de gezondheid en ook voor de lijn. Wat is nu echt waar? Wij zochten het uit.

Geitenkaas of koeienkaas?

Verteren

Er gaan veel mythes de ronde over kaas. Zo denken veel mensen dat geitenkaas slanker is en dus beter voor de lijn. Ook wordt er beweerd dat geitenkaas sneller verteert en dus minder cholesterol achterlaat in je lichaam. Dit is een fabeltje, want geitenkaas verteert helemaal niet sneller. Diëtist Marijn van Meel legt uit aan Trouw dat producten van de koe juist beter te verteren zijn voor het menselijk lichaam. Ook is geitenkaas juist vetter, wat het cholesterolgehalte ook niet beter maakt.

Vet

In koeienkaas zit natuurlijk ook alsnog veel vet. Je kunt dan dus het beste voor 20+ of 30+ kaas kiezen, maar zelfs hierin zit nog relatief veel vet. Van Meel raadt aan om voor een slankere soort kaas als Hüttenkäse of mozzarella te kiezen. Deze twee kazen hebben een veel lager vetgehalte. Heb je dus een hoog cholesterol, dan kies je liever voor een van deze soorten.

Cholesterol

Moet je op je cholesterol letten? Dan is het beter om voor magere producten te kiezen. Diëtist van Meel adviseert om boter te vervangen door halvarine of margarine en slanke kazen als Hüttenkäse te eten. Verder blijft het oude, saaie advies altijd gelden: blijf op een gezond gewicht en beweeg voldoende.

Lees ook: ‘Te veel eieren verhogen je cholesterol’: waar of niet waar? Dit is het antwoord!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Trouw | Beeld: Pexels