16 mei 2018

Hoe gezond zijn aardbeien eigenlijk?

Jaaaa, het aardbeienseizoen is in volle gang. Overal, in de supermarkten en op de markt, zien we weer kartonnetjes met de rode zomerkoninkjes. Hollandse aardbeien zijn wat ons betreft écht de lekkerste, veel lekkerder dan de grote joekels die uit het buitenland geïmporteerd worden. Maar, zijn ze ook gezond?

Goed nieuws voor liefhebbers van Hollandse aardbeien.

Gezond

Fruit is gezond, dat weten we wel. Maar niet te veel, want dan krijg je te veel suiker binnen. Maar wat is er nu precies zo gezond aan aardbeien? Is het beter dan ander fruit, bijvoorbeeld? Dit zijn vijf redenen waarom aardbeien zo gezond zijn. Wij snacken nog even door…

Vitamine C

Het enige fruit dat nóg meer vitamine C bevat is de kiwi, maar de aardbei staat met trots op nummer twee. Vitamine C verhoogt je weerstand en is goed voor je haar en huid. Ook bestrijdt vitamine C kwaadaardige stoffen die je cellen willen aanvallen, wat het een echte immuunbooster maakt.

Foliumzuur

Aardbeien bevatten veel foliumzuur. Je hebt misschien weleens gehoord dat zwangere vrouwen dit slikken. Foliumzuur (vitamine B11) draagt namelijk bij aan de groei van ongeboren kinderen. Dus ben je zwanger of wil je zwanger worden? Lekker aardbeien eten! Ook verlaagt foliumzuur het risico op hart-en vaatziekten en is er verband tussen foliumzuur en de (verminderde) kans op dikkedarmkanker.

Kalium

Er zit veel van het mineraal kalium in aardbeien. Kalium regelt de vochtbalans van het lichaam en ook stabiliseert het de bloeddruk. Een tekort aan kalium kan ernstige gevolgen hebben, dus het is nooit verkeerd om hier wat van binnen te krijgen!

Vezels

Aardbeien zitten vol met vezels, waardoor je lang een verzadigd gevoel hebt als je ze eet. Ook zorgt dit voor een goede spijsvertering, want te weinig vezels zorgt voor obstipatie.

Caloriearm

Van dit feitje stonden wij zelfs een beetje versteld: er zitten maar 29 calorieën in 100 gram aardbeien. Dat is echt heel weinig! De aardbei is zelfs de slankste fruitsoort die er is. Wij vonden dit best verbazend, aangezien aardbeien heerlijk zoet zijn. Aardbeien zijn zo zoet door het zetmeel wat erin zit. Aardbeien groeien in de zon, en de zon zet het zetmeel om in suiker. Daardoor zijn Hollandse aardbeien lekker zoet!

Lees ook: Gek op de Hollandse aardbei: zo bewaar je aardbeien langer

Dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels