Sabine

Een wijze les voor de komende feestdagen

Tijdens het kerstfeest en de oud en nieuw-viering kan een glaasje bubbels bijna niet ontbreken. Sommigen gaan voor een mousserende wijn, maar anderen knallen het nieuwe jaar in met een goede champagne. Geldt dat laatste voor jou? Let dan goed op uit welk glas je het dubbeldrankje drinkt.

Het verkeerde glas beïnvloedt de smaak.

Decembermaand
Eigenlijk hebben we helemaal geen reden nodig om een flesje champagne open te ploppen, maar de portemonnee laat het niet toe om dit te vaak te doen. De tijd van het jaar waarin we wel overgaan op champagne is toch wel vaak de decembermaand. Kies dan alleen niet voor een plastic bekertje om de bubbels in te schenken. Het kan inderdaad makkelijk zijn met de afwas, maar het verandert de smaak.

Bubbels
Ga altijd voor glazen wanneer je champagne schenkt en kies nooit voor plastic champagneglazen. Ook is het niet verstandig om voor een beker te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat de bubbels in de champagne zich anders gedragen wanneer het in een plastic bekertje of mok wordt geschonken. De bubbels in het alcoholische drankje blijven dan aan de rand vastzitten en vergroten hierdoor, dit tast op zijn beurt weer de smaak aan.

Textuur
Hoofdonderzoeker van het onderzoek, Kyli S. Pratt van de universiteit van Texas kwam erachter dat de grootte van de bubbels veel uitmaken voor de smaak. Voor het onderzoek werden heel wat mousserende wijnen bestudeerd die in verschillende bekers en glazen werden gedaan. De grootte van de bubbels bleek een grote invloed te hebben op de smaak van de wijn. Dit komt doordat onze mond heel gevoelig is voor verschillende texturen. Ga jij binnenkort een flesje open kraken? Zorg dan voor écht glazen champagneglazen.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: elke dag bier zorgt voor sterkere botten

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay