Sara Bergsma

Gelukkig tellen calorieën niet tijdens de feestdagen!

Al die zoete verleidingen tijdens de feestdagen, wij vinden ze maar moeilijk te weerstaan. Pepernootje hier, kerstkransje daar, het gaat er eigenlijk allemaal wel in. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die overheerlijke banketstaven die elk jaar rond deze tijd weer opduiken. Hoeveel calorieën zou deze lekkernij eigenlijk bevatten?

Kilo aankomen van kruidnoten?

Onlangs schreven we over hoeveel kruidnoten je moet eten om een kilo aan te komen. Dat bleken een hele hoop te zijn. Als je een kilo wilt aankomen, zou je volgens een expert 7000 calorieën boven je dagelijkse caloriebehoefte moeten eten. Het vergt echter wel een behoorlijke eetlust om dat binnen één dag te verwerken. Want even ter verduidelijking: als je een handje kruidnoten pakt, zijn dit meestal iets van tien kruidnoten. Een handje van zo’n 10 kruidnoten bevat ongeveer 50 calorieën. Met andere woorden zou je dus ongeveer 140 handjes kruidnoten moeten eten om één kilo aan te komen. Dat zou heel knap zijn!

Calorieën banketstaaf

Als het om de banketstaaf gaat, is het wellicht verstandig om het advies ‘geniet, maar met mate’ in het achterhoofd te houden. Het aantal calorieën dat deze lekkernij bevat kan aanzienlijk variëren per soort, maar super gezond is het natuurlijk niet. Neem bijvoorbeeld de roomboter amandelstaaf van Albert Heijn, die zo’n 441 calorieën per 100 gram bevat. Met de hele staaf van 250 gram zou je dus meer dan 1100 calorieën binnenkrijgen als je deze in je eentje verorbert.

Albert Heijn beweert dat je uit hun banketstaaf 10 porties kunt halen, al lijkt dat voor de grote eter wellicht wat optimistisch. Als je de staaf in tienen verdeeld, dan komt één portie neer op slechts 110 calorieën. Dat valt nog best mee, toch?

Lees ook: Wil je proeven: kruidnoten met de smaak van je favoriete cocktails

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AH, Libelle | Beeld: Adobe Stock