Sara Bergsma

Waarschuwing: waarschijnlijk ben je daarna voorgoed genezen

Kruidnoten zijn onlosmakelijk verbonden met het sinterklaasfeest en liggen al zo’n beetje vanaf augustus in de schappen van de supermarkten. Ze bevatten behoorlijk wat calorieën en voor velen zijn ze een ware guilty pleasure. Maar laten we eerlijk zijn: om een kilo aan te komen, zul je er wel heel veel moeten eten, toch?

Intocht

Afgelopen weekend was het weer zover: de feestelijke intocht van Sinterklaas, die dit jaar plaats vond in Gorinchem. De goedheiligman, vergezeld door zijn vrolijke Pieten, zette zaterdag voet aan wal in de historische vestingstad. Natuurlijk vergaten de Pieten ook dit jaar niet om de kinderen te verblijden met het typische snoepgoed dat bij Sinterklaas hoort.

Kilo aankomen

Als je een kilo wilt aankomen, zou je volgens een expert 7000 calorieën boven je dagelijkse caloriebehoefte moeten eten. Vrouwen hebben doorgaans een dagelijkse caloriebehoefte van ongeveer 2000 calorieën. Een simpel rekensommetje vertelt ons dus dat je dan 9000 calorieën zou moeten consumeren. Het vergt echter wel een behoorlijke eetlust om dat binnen één dag te verwerken. Als je toegeeft aan de verleiding van de chocoladevariant of de vele andere heerlijke smaken, zoals salted caramel of truffel, zul je vanzelfsprekend sneller aankomen.

Hoeveel handjes

Als je een handje kruidnoten pakt, zijn dit meestal iets van tien kruidnoten. Een handje van zo’n 10 kruidnoten bevat ongeveer 50 calorieën. Met andere woorden, je zou dus ongeveer 140 handjes kruidnoten moeten eten om één kilo aan te komen. En daar zit je echt niet zomaar aan, dus geniet gerust van dat ene handje – of meerdere handjes – kruidnoten, zonder je al te veel zorgen te maken. En mocht je onverhoopt een hele zak hebben leeggegeten, geen paniek! Een dagelijkse wandeling kan al wonderen doen om die balans te herstellen. Dus, gewoon lekker blijven genieten van al het sinterklaaslekkers, als je maar een beetje blijft bewegen af en toe.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: dit zijn de lekkerste koekjes ter wereld

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock