Deze etenswaren hebben een flinke invloed op je bloedsuiker

We willen allemaal gezond oud worden natuurlijk. Daarvoor is het belangrijk dat we een beetje gezond eten. Je hoeft niet direct een strikt dieet te volgen, maar een béétje op je eten letten is altijd slim. Wij leggen je vandaag uit met welke etenswaren je je bloedsuikerspiegel in balans houdt, en wat voor eten je juist beter kunt vermijden.

Bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel: drie afzonderlijke woorden die samen een vrij ingewikkelde betekenis hebben. Simpel gezegd: dit is de suiker die je lichaam uit je eten opneemt. Dit komt dan als glucose in je bloed. Je alvleesklier maakt vervolgens insuline aan, die de bloedsuiker weer kan afbreken en omzet tot energie. Hoe meer suikers, hoe meer insuline, en bij een overdadige hoeveelheid suiker is de balans zoek en kan je alvleesklier het niet meer aan. Hiermee kan uiteindelijk diabetes type 2 ontstaan.

Glycemische index

Om bij te houden wat het effect van eten op je bloedsuikerspiegel is, bestaat er de glycemische index. Dit is een lijst van allerlei etenswaren, waarop te zien is hoe groot hun invloed is op je bloedsuikerspiegel. Sabine Leijten, koelkastcoach bij MAX Vandaag legt uit hoe die lijst werkt: “Als koolhydraten minder snel door het lichaam worden opgenomen, dan spreken we van een lage glycemische index. Deze producten worden in de groene zone geplaatst. Worden de koolhydraten juist heel snel opgenomen, dan staan deze producten in het rijtje van hoge glycemische index, de rode zone.” Er zijn in totaal vier zones, die samenhangen met getallen van 0 tot 100.  Hoe lager het cijfer, hoe lager de invloed op je bloedsuikerspiegel.

Voorbeelden

We hebben een paar voorbeelden van deze lijst voor je opgezocht per zone, die zie je hieronder.

Laag in de glycemische index (0-55):

  • Appels (39)
  • Sojabonen (31)
  • Sla (10)
  • Gebakken bonen (48)
  • Halfvolle melk (38)
  • Pinda’s (14)
  • Pure chocolade (22)
  • Melkchocolade (49)

Middelhoog op de de glycemische index (55-69):

  • Chips (56)
  • Evergreen met krenten (66)
  • Honing (61)
  • Druiven (59)
  • Coca-Cola (63)
  • Croissant (69)

Hoog op de glycemische index (69-100):

  • Bier (89)
  • Sportdrankjes (78)
  • Volkorenbrood (74)
  • Gekookte aardappel (78)
  • Gebakken aardappel (85)
  • Wit stokbrood (95)

Het is belangrijk te onthouden dat de bereidingswijze van een bepaald product een groot verschil kan maken. Bovendien adviseert het Voedingscentrum om beslissingen op basis van de glycemische index altijd te maken in overleg met een diëtist. “Vanwege de onduidelijke rol van de glycemische index en de glycemische last in relatie tot chronische ziekten, zijn er ook nog geen heldere voedingsadviezen te geven”, schrijft de organisatie bovendien. Kortom: als je gewoon een lekker gevarieerd dieet hebt vol groente en fruit en je geen diabetes hebt, dan zit het waarschijnlijk wel goed met je bloedsuiker.

Lees ook: 10x de beste én slechtste ingrediënten om aan je koffie toe te voegen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag, Diabetesfonds, Voedinsgscentrum | Beeld: Pexels