Maayke

Misschien moeten we voortaan toch iets minderen met de zoethoutthee

Een warm kopje thee is altijd lekker om te drinken met dit gure herfstweer. Een theesmaak die hier helemaal goed bij past is zoethoutthee. Maar is zouthoutthee nou eigenlijk wel zo gezond als wij denken? Elle Eten vroeg het aan Diëtist Mara Looij, en ze kwam met een zeer verrassend antwoord. 

Met een kopje thee drinken is niets mis mee zou je zeggen, toch? Natuurlijk is het drinken van thee over het algemeen veel gezonder dan het drinken van frisdrank of vruchtensappen, daar het geen suiker bevat. Maar met zoethoutthee moet je toch wel een beetje oppassen.

Nadelen
Zoethoutthee zou onder andere helpen bij verkoudheid, verkoudheden, keelpijn, virussen en vermoeidheid. Een groot nadeel van de theesoort is echter dat het glycyrrhizine bevat, een ‘plantengifstof’ die de bloeddruk verhoogt. Deze stof komt ook veel voor in drop. Je lichaam houdt hierdoor tijdelijk vocht vast, waardoor de bloeddruk stijgt. Wanneer je per dag een kopje zoethoutthee drinkt en een paar dropjes eet, is dit nog niet het einde van de wereld.

Maximale hoeveelheid
Looij zegt: ‘Een kopje zoethoutthee per dag mag, als je daarnaast drop eet of andere producten met zoethoutwortelextract gebruikt. Eet je geen drop? Dan is twee koppen per dag de max. Wees sowieso matig met drop, dat is om meerdere redenen niet goed voor je! Als je zwanger bent is het belangrijk om goed op te letten met zoethoutthee. Ook voor kinderen, mensen met een hoge bloeddruk of een een verhoogd risico daarop is het raadzaam om op te passen met zoethout. Maar eigenlijk moet iedereen er een beetje mee oppassen om de invloed op je bloeddruk uit te sluiten. Voorkomen is beter dan genezen!’

Misschien vind je dit ook leuk: Eén snoepje per dag? Dít is waarom je die hele zak snoep beter in één keer leeg kunt eten

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld:  Pexels