Lekker én goed voor de gezondheid

Kruiden maken het gerecht. Ze laten sommige smaken beter naar voren komen en verbinden smaken met elkaar. En hoewel iedereen eigenlijk altijd wel peper en zout in huis heeft, willen wij nog vijf kruiden benoemen die in iedere keuken thuishoren. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook om hun positieve effect op het lichaam.

1. Basilicum

Dit vrolijke groene plantje is de ideale toevoeging aan veel Italiaanse gerechten. Vooral vers is het heerlijk over de pasta en pizza, maar ook zeker een must voor de mediterraanse salade. Gezondheidsvoordelen: het werkt ontstekingsremmend en bevordert de spijsvertering. Allemaal goede redenen om zo snel mogelijk een basilicumplantje in huis te halen.

2. Koriander

Een curry zonder koriander is geen curry, zo simpel is het. De Indiase keuken zweert bij dit kruid. Maar wist je dat ook de Thaise en Griekse keuken veel gebruikmaken van dit gezonde plantje? Al lang geleden ontdekten ze dat koriander niet alleen heel lekker is. Het hielp ook tegen allerlei klachten zoals brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Plus: het remt stress. Met koriander sta je dus helemaal zen in de keuken!

3. Peterselie

Peterselie is de frismaker onder de kruiden. Het maakt je vis, soep of vlees nét even wat specialer en werkt ook prima als garnering. Daarnaast bevatten de meeste soorten ook gigantisch veel goede stoffen zoals vitamine A, C en verschillende mineralen. En oh ja: het helpt ook tegen knoflookadem. Handig na een broodje döner of shoarmaschotel.

4. Dille

Wist je dat dille niet alleen lekker is bij visgerechten, maar ook bij kaas, vlees, soepen en sauzen? Vraag maar aan de Scandinaviërs, die zijn er gek op. In dille zitten net als in peterselie genoeg goede vitamines. Ook bevordert het kruid met de naald-achtige bladeren de nachtrust.

5. Bieslook

Supermakkelijk te kweken in eigen tuin en geschikt voor heel veel soorten gerechten. Om een beetje kleur toe te voegen, bijvoorbeeld. Maar ook voor een beetje pit. Dankzij de milde ui-achtige smaak, werkt bieslook dan nét even subtieler dan een echte ui door je maaltijd. Houd je veel water vast? Bieslook doet wonderen dankzij de vochtafdrijvende eigenschappen.

Lees ook: Verse kruiden snijden veel werk? Dankzij deze handige truc niet meer

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Keukenhulpjes.be | Beeld: Pexels