Redactie Kookfans

Wist je dat kruiden en specerijen eigenlijk ook een houdbaarheidsdatum hebben?

Heb jij ook een rek vol kruiden in je keuken? En wees eens eerlijk, hoeveel van die potjes heb je de afgelopen maanden nu écht gebruikt? Kruiden en specerijen hebben eigenlijk ook een beperkte houdbaarheid, dus lees gauw verder als je wilt weten hoe dat zit!

Kruiden en specerijen bewaren

Zo’n groot rek vol potjes kruiden ziet er niet alleen mooi uit in de keuken, maar het is vaak ook hartstikke nuttig. Uiteindelijk komt het er echter toch vaak op neer dat je een potje kruiden aanschaft voor een nieuw recept dat je wilt proberen, maar deze vervolgens maanden niet meer aanraakt. Zonde! Want over tijd gaan de smaak en geur van je kruiden en specerijen verloren.

Kruiden

Kruiden zijn vaak gedroogde planten. Doordat zij gedroogd zijn, raken ze vaak hun geur en smaak sneller kwijt dan specerijen. Voor kruiden geldt dan ook dat je ze beter niet langer dan een jaar kunt bewaren. Je haalt het meeste uit je kruidenpotjes door ze droog en donker te bewaren.

Specerijen

Specerijen zijn voor veel mensen hetzelfde als kruiden, maar deze zijn vaak een stuk harder dan kruiden. Ook komen ze vaak niet direct in poedervorm. Dit heeft een goede reden. Specerijen zijn ongemalen namelijk langer houdbaar dan wanneer je ze eenmaal tot poeder verpulverd hebt. Ook hier geldt: bewaar je ze op een droge en donkere plek, dan haal je het meeste uit je specerijen. Zo kun je ze tot wel drie jaar bewaren. Als ze eenmaal gemalen zijn, dan gaat er een jaar van deze houdbaarheid af.

Lees ook: RIVM waarschuwt voor bijwerkingen door sint-janskruid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Christina Rumpf