Een basilicumplantje gekocht? Dit is het eerste wat je ermee moet doen

Zo houd je de plant langer in leven

Een beetje keukenliefhebber droomt ervan: een Pinterest-waardige keuken die uitpuilt van de potjes met verse kruiden. Uiteraard met de nadruk op ‘vers’. Menig kruidenplantje legt namelijk na een aantal dagen het lootje in de vensterbank van de keuken. Zonde, aangezien je met een paar handige tips deze plantjes hartstikke levend kunt houden. Heb je een basilicumplant gekocht? Dan is dit het eerste wat je na de aankoop moet doen. 

Controleer de plant op vochtigheid

Je komt thuis van de supermarkt. Dolblij, want je hebt een basilicumplant gekocht. Er is één ding wat je direct moet doen, namelijk controleren of de plant water nodig heeft. Dit doe je door je vinger in de grond te steken en te controleren op vocht. Is de grond droog? Haal de plant uit het potje en houd ‘m onder de kraan. Met een zachte straal maak je de gehele basilicumplant vochtig. Vervolgens zet je de plant terug in z’n potje en plaats je hem in de zonnige vensterbank.

Geef voldoende water

Het is belangrijk dat de basilicumplant voldoende vocht krijgt. Dit doe je door eens in de twee of drie dagen de plant goed nat te maken. Geef niet pas water wanneer de plant al is uitgedroogd. Daarnaast is het verstandig de plant in de ochtend water te geven, zodat ze vervolgens kunnen opwarmen in de zon. Let op: verzuip de plant niet! Wees niet té enthousiast met die gieter.

Verpot de boel

Verpotten? Ja, dit kun je gelijk na de aankoop van je basilicumplant doen. Vaak zijn de basilicumplanten uit de supermarkt meerdere plantjes in één pot. Om ervoor te zorgen dat je plant goed kan groeien is het slim de kluit uit elkaar te halen en de verschillende kluitjes te verpotten. Gebruik hiervoor potjes die minsten 10 centimeter diep zijn en gebruik voldoende potgrond. Tip: haal de wortelen uit elkaar wanneer de grond niet té vochtig is. Je zult merken dat het dan een stuk makkelijker gaat.

Lees ook: Kun je beter uitgebreid lunchen of dineren als je wilt afvallen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pixabay