Ingrediënten
  • 250 milliliter melk
  • 150 milliliter slagroom
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels boter
  • 25 gram bloem
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • Snufje nootmuskaat
  • 4 sneetjes wit brood
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • Dijon mosterd om te smeren
  • 100 gram geraspte grùyere kaas
  • 6 plakken ham
Sara Bergsma
30 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 250 milliliter melk
  • 150 milliliter slagroom
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels boter
  • 25 gram bloem
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • Snufje nootmuskaat
  • 4 sneetjes wit brood
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • Dijon mosterd om te smeren
  • 100 gram geraspte grùyere kaas
  • 6 plakken ham

Geniet van een vleugje Frankrijk

Een heerlijk knapperige sandwich, aan kaas geen gebrek, met smaakvolle ham, gegrild tot in de perfectie. Dit klassieke Franse gerecht, welbekend als de ‘croque monsieur’, brengt comfortfood liefhebbers over de hele wereld in vervoering. Over de bereiding zijn de meningen verdeeld, daarom leggen wij je uit hoe je de ultieme versie van de croque monsieur maakt. 

Wat moet je doen?

  • Snijd de ui en de knoflook in grove stukken. Doe in een steelpan de melk, slagroom, ui, knoflook en laurierblaadjes en verwarm op middelhoog vuur tot het begint te koken.
  • Haal de pan dan van het vuur en laat dit tien minuten staan.
  • Giet de melkmix door een zeef in een kan of kom.
  • Smelt daarna de boter in een steelpan en voeg de bloem beetje bij beetje toe. Roer ondertussen goed door op laag tot middelhoog vuur gedurende één tot twee minuten.
  • Voeg vervolgens de melkmix in drie delen toe terwijl je voortdurend roert.
  • Blijf goed roeren en breng de saus rustig aan de kook.
  • Haal van het vuur en roer de dijon mosterd en gemalen nootmuskaat erdoorheen.
  • Bestrijk vervolgens de twee sneetjes brood met boter en gril voor vijf minuten totdat ze goudbruin zijn.
  • Haal de sneetjes brood uit de gril en verwarm de oven voor op 180°C.
  • Besmeer één van de sneetjes brood met een dun laagje dijon mosterd, gevolgd door een laagje van de béchamelsaus, gevolgd door de kaas en vervolgens de ham.
  • Plaats het andere sneetje brood erbovenop en bedek met meet béchamelsaus en kaas.
  • Bak ongeveer vijftien minuten af in de oven, tot de kaas bubbelt.
  • Serveer met een frisse salade en bon appétit!

Ook lekker: Lunchrecept: Belgische croque madame

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Adobe Stock