Sara Bergsma

Dit wisten wij nog niet!

Je hebt het ooit vast wel eens in een bakrecept zien staan: eieren die op kamertemperatuur zouden moeten zijn voordat je ze gebruikt. Misschien nam je die instructie toen niet helemaal serieus, want hoe belangrijk kan de temperatuur van een ei zijn? Vooral omdat het geheel straks toch wordt afgebakken in een hete oven. Wij leggen uit waarom je deze instructie de volgende keer toch beter ter harte kunt nemen. 

Geschift beslag

Talloze bakrecepten benadrukken dat er eieren op kamertemperatuur moeten worden gebruikt. En daar zit wel degelijk een goede reden achter. Als je te koude eieren gebruikt, kan dit leiden tot het schiften van je beslag. Bovendien kan het gebrek aan volume ervoor zorgen dat je taart of cake kleiner uitvalt dan gehoopt. Eieren op kamertemperatuur zorgen ervoor dat je beslag beter gemengd wordt en daardoor het gewenste volume bereikt.

Wél of niet in de koelkast?

Maar: eieren bewaar je toch in de koelkast? Dit is de volgende kwestie die verdeelde meningen oproept. Hoewel eieren in de supermarkt meestal buiten de koelkast worden bewaard, geeft het Voedingscentrum een duidelijk advies: bewaar je eieren in hun doos in de koelkast. Op hun website leggen ze uit waarom: “Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.”

Bakken maar!

Daarom is het belangrijk om de benodigde eieren ruim voordat je gaat bakken, uit de koelkast haalt. Mocht je dat vergeten zijn, dan is er gelukkig nog een oplossing. Doe de eieren in een kom en schenk er warm (maar niet té heet) water bij. Laat dit ongeveer vijf tot tien minuten zo staan et voilà: je eieren zijn op kamertemperatuur!

Ook lekker: Oeps: dit gaat er heel vaak fout bij het bakken van een cake

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock