Redactie Kookfans

Waarom uit eten gaan in een restaurant zo populair is? Omdat het eten dat speciaal voor jou wordt bereid altijd extra lekker smaakt. Dit geldt overigens niet alleen voor mensen. Ook dat andere geliefde gezinslid, dat nooit welkom is in een restaurant, heeft wel eens behoefte aan een speciaal bereide maaltijd. Wil jij wel eens voor je hond koken? Kan dit op dezelfde manier zoals je voor je gezin kookt en waar moet je op letten? Wij praten je bij!

Koken voor je hond, moet je dat willen? 

Veel honden die onderdeel van een gezin zijn, krijgen wel eens restjes eten. Maar restjes eten is wel iets heel anders dan dat er speciaal voor jou gekookt wordt. Je kunt het natuurlijk ook gemakkelijk houden en je hond enkel brokken neerzetten. Bekijk de natuurlijke hondenbrokken van Honderd die barstensvol met goede en natuurlijke voedingsstoffen zitten, zodat je hond niets tekort komt. Maar niet alle honden zijn zo gemakkelijk en er zijn honden die een wat gevoeliger darmstelsel hebben. Zelf koken kan dan zeker bijdragen aan een gezond eetpatroon voor je hond. Maar dan hebben we het niet over restjes eten en zeker ook niet over dezelfde manier van koken, zoals je voor je gezin doet.  

Waar op letten bij het koken voor een hond? 

Van oorsprong stamt de hond af van de wolf. Dit zijn echte carnivoren en dus goede vleeseters. Vlees of eventueel vis moet de basis vormen voor een zelf gekookte hondenmaaltijd. Nu zijn honden redelijk aangepast als huisdier en ook hun eetgewoontes. Het hoeven geen maaltijden te zijn met 100% vlees. Ook een aandeel groenten en zetmeel kan een hond goed verteren. Wel moet het aandeel vlees groter zijn dan de andere ingrediënten. Wij mensen kunnen zelfs maaltijden zonder vlees eten, dit is voor een hond niet natuurlijk en ronduit ongezond vanwege het tekort aan eiwitten. Iedere dag koken hoeft ook niet, je mag gerust een dag koken en een dag brokken of een kant-en-klare hondenmaaltijd. Hondenbrokken met zalm vinden honden lekker, als je de hond ook op het gebied van droogvoer eens iets anders wilt geven.  

Koken voor je hond in de praktijk 

Aan de slag om te koken voor de hond! Waaruit bestaat een goede zelf gekookte hondenmaaltijd?  

  • Dierlijke eiwitten: minimaal 40 tot 50% en meer mag ook.
  • Groenten: ongeveer 30%
  • Zetmeel: ongeveer 15%
  • Rest: vet, olie voor de omega vetzuren.

Het spreekt voor zich dat dierlijke eiwitten uit vlees bestaan. Dit mogen allerlei soorten vlees zijn. Het meest populair zijn kip, kalkoen, rund en lam, maar ook vissoorten. Met groente moet je enigszins selectief zijn. Vermijd alle koolsoorten. Kool verteert een hond slecht en hij krijg er gasvorming door. Houd het bij eenvoudige groenten dat een hond goed verteert: wortels, erwten, sperziebonen, spinazie, komkommer en pompoen. Voor zetmeelingrediënten kies je rijst, aardappelen, pasta of quinoa.   

Koken of bakken?  

Om het gezond te houden, moeten er zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden worden. Je hoeft ook niet het vlees, groenten en zetmeel apart van elkaar te koken. Je gooit alles in één pan. Zorg ervoor dat je de ingrediënten niet kookt, maar suddert. Laat het langzaam warm worden op ongeveer 80 °C en dat voor ongeveer een kwartier. Dit is voldoende om je hond een heerlijke én gezonde maaltijd voor te zetten. Pak het helemaal slim aan en kook in het groot. Zo kun je porties in de vriezer doen voor later gebruik.  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Beeld: Pexels