Sara Bergsma

Camembert-liefhebber? Dan moet je misschien een voorraadje inslaan…

Je hebt er vast al iets over gehoord: één van Frankrijk’s bekendste kazen, de camembert, is aan het uitsterven. De belangrijkste schimmel in de kaas zou volgens een Franse studie steeds schaarser worden. Hoe dat komt? Door de massale industriële productie van de populaire kaas. 

Penicillium camemberti

De schaarse schimmel luistert naar de naam Penicillium camemberti, en geeft de Camembert zijn kenmerkende witte korst en smaak. Volgens onderzoekers heeft deze schimmel moeite om zich staande te houden in de industriële productie. Waarom? In tegenstelling tot andere schimmels heeft Penicillium camemberti een zeer lage genetische diversiteit en kan ‘ie zich niet seksueel voortplanten. Fabrikanten hebben nu dus moeite met genoeg van de sporten van deze schimmel te krijgen om hun Normandische kaasproductie op peil te houden.

Voor wie de kaas graag eet, is het misschien dus wel verstandig om er een voorraadje van in te slaan. Op Kookfans.nl hebben we in de loop der jaren een aantal heerlijke recepten met camembert gedeeld en dít zijn onze highlights:

1. Gebakken camembert met cranberry’s

Tijdens een borrelavondje zetten we de tafel graag vol met heerlijke hapjes. Wat ons betreft kan een lekkere kaas dan ook niet ontbreken. Til je camembert naar een hoger niveau door ‘m eerst in de oven te bakken en te serveren met cranberry’s!

gebakken camembert met cranberry's

Beeld: Videostill YouTube

2. Knapperig brood gevuld met camembert uit de oven

In dit recept combineren we the best of both worlds: kaas én brood? En het beste van alles: dit recept is super makkelijk te maken. Het enige wat je hoeft te doen is een brood uithollen, vullen met de kaas en in de oven af bakken. Kind kan de was doen!

brood camembert

Beeld: Adobe Stock

3. Romige spaghetti met camembert

Romige pasta’s zijn altijd goed. We zeggen dat ook regelmatig: hoe romiger, hoe beter. Daar is deze spaghetti uit de oven met camembert geen uitzondering op. Ben jij een echte kaas- én pasta-liefhebber? Dan is dit gerecht op jouw lijf geschreven.

spaghetti camembert

Beeld: Adobe Stock

4. Snelle camembert met champignons uit de airfryer

Heb je geen zin om urenlang in de keuken te staan na een lange werkdag, maar heb je wel zin in een culinair hoogstandje? Dan is deze camembert uit de airfryer de ideale oplossing.

camembert airfryer

Beeld: Adobe Stock

Lees ook: Zo bewaar je knoflook het best

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD, Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock