Ingrediënten
  • 3 grote aardappelen
  • 2 zoete aardappelen
  • 400 gram Guyère kaas (geraspt)
  • 150 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 grote takjes verse salie
  • 7 tot 8 takjes verse tijm
  • 8 eetlepels ongezouten boter
  • peper en (zee)zout
  • muffinvorm
Fabiën
60 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 3 grote aardappelen
  • 2 zoete aardappelen
  • 400 gram Guyère kaas (geraspt)
  • 150 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 grote takjes verse salie
  • 7 tot 8 takjes verse tijm
  • 8 eetlepels ongezouten boter
  • peper en (zee)zout
  • muffinvorm

Nét wat leuker dan ‘gewone’ gebakken aardappelen

Tijdens de feestdagen sloven we ons graag uit in de keuken. We doen nét iets meer ons best om een speciale maaltijd op tafel te krijgen. Heb jij echter nog geen idee wat je met kerstmis wil gaan koken? Ga dan voor deze simpele aardappeltorentjes. Deze zijn makkelijker te maken en net wat lekkerder en feestelijker dan ‘gewone’ gebakken aardappelen en zien er ook nog eens leuk uit.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de aardappeltorentjes:

De aardappeltorentjes zijn makkelijk om te maken, mits je een bakvorm voor muffins/cupcakes in huis hebt. We leggen je stap voor stap uit hoe je ze maakt.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd 3 grote ‘gele’ aardappelen en 2 grote zoete aardappelen in dunne plakjes en doe de schijfjes in een kom.
  • Rasp de Gruyère kaas in de grote gaten van de rasp en de parmezaanse kaas in de kleine gaten van de rasp.
  • Rasp vervolgens 2 teentjes knoflook op de kleine gaatjes van een rasp. Pluk de blaadjes van 4 grote takjes salie en hak ze fijn tot je 2 eetlepels hebt. Pluk dan de blaadjes van 7 takjes tijm tot je 1 theelepel vol hebt.
  • Smelt een blokje boter in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de knoflook, salie, tijm, zout en peper toe. Roer alles door elkaar en laat het 1 minuut zachtjes koken tot geurend. Giet het over de aardappelschijfjes in de kom en roer goed door.
  • Leg de aardappelschijfjes in de holtes van de muffinvorm. Wissel de zoete en ‘normale’ schijfjes af voor een leuk kleureffect. Strooi de kaas tussen de lagen door. Verdeel gelijkmatig over de lagen tot ze iets boven de muffinvorm uitkomen. Let goed op dat de stapels krimpen tijdens het bakken.
  • Dek de stapels af met aluminiumfolie en plaats de muffinvorm op een bakplaat. Bak de aardappelen ongeveer 20 minuten. Haal daarna de aluminiumfolie eraf en bak ze nog eens 20 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat 5 minuten afkoelen en haal de stapeltjes dan met een botermes uit de muffinvorm.
  • Bestrooi eventueel nog met wat zout en genieten maar!

Mocht je geen salie of tijm in huis hebben, dan kun je ook rozemarijn en oregano gebruiken.

Lees ook: Recept: overheerlijke donutreepjes met chocoladesaus

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: TheKitchn| Beeld: Videostill @homecookingadventure