Ingrediënten
  • rasp van 1 citroen
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 kilo friszure appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel custard
  • 1 eidooier
  • 250 gram speculaas
  • 2 eetlepels koek-en-speculaaskruiden
  • Snufje zout
Marlieke
Ingrediënten
  • rasp van 1 citroen
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 kilo friszure appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel custard
  • 1 eidooier
  • 250 gram speculaas
  • 2 eetlepels koek-en-speculaaskruiden
  • Snufje zout

Een heerlijke Sinterklaasvariant van de boerenappeltaart

Appeltaart en speculaas zijn twee herfstklassiekers die perfect samengaan. Deze speculaas-appeltaart van Brenda Kookt is een heerlijke verjaardagstaart voor iedereen die in de herfst jarig is, maar doet het ook erg goed als lekkernij op pakjesavond. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de appeltaart:

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een kleine springvorm in met boter.
  • Verkruimel de boter in een beslagkom en meng deze vervolgens met de suiker, citroenrasp en een snufje zout tot een gladde massa.
  • Voeg 1 eetlepel water toe aan het beslag en roer tot het water volledig is opgenomen. Wrijf vervolgens het zelfrijzendbakmeel en de koek- en speculaaskruiden door het beslag. Kneed nog 1 eetlepel water door het deeg zodra alles is gemengd en laat het deeg dan een halfuur rusten op een koele plek.
  • Schil ondertussen de appels en snijd ze in blokjes. Schep de appelblokjes om met de kaneel en de custard.
  • Kneed het deeg soepel en leg 2/3 van het deeg op een schoon werkblad. Rol dit deel uit tot een dunne lap en leg deze in de taartvorm. Druk het deeg goed aan langs de bodem en de randen van de springvorm.
  • Verkruimel de speculaasjes (er mogen nog grovere stukken tussen zitten) en verdeel de koekkruimels over de springvorm. Strooi hier vervolgens een klein beetje custard overheen. Vul de rest van de springvorm met de appelblokjes.
  • Rol het overgebleven deeg uit en snijd hier dunne stroken van. Leg de stroken in een ruitpatroon bovenop de taart. Bestrijk het deeg aan de bovenkant met de eidooier en bestrooi de taart met wat suiker.
  • Bak de taart 50 minuten in de voorverwarmde oven. Verhoog dan de temperatuur naar 220°C en bak nog eens 10 minuten. De bovenkant moet dan goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat even afkoelen in de springvorm.
  • Geniet ervan!

Ook lekker: Recept: cinnamon roll-appeltaart met slechts 5 ingrediënten

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Brenda Kookt | Beeld: Unsplash, Priscilla du Preez