Sara Bergsma
35 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 8 sneetjes brood
  • 200 gram pitloze witte druiven
  • 500 gram verse zuurkool
  • 1 rookworst
  • 250 gram spekjes
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 gram jeneverbessen

Perfect voor de koude winterdagen

Wie zegt dat zuurkool alleen geschikt is voor het avondeten? Wij in ieder geval niet! Dit lunchrecept is perfect voor die koude winterdagen waarop je ‘s middags behoefte hebt aan warm comfort food. Het broodje is super makkelijk te bereiden en zal ongetwijfeld één van je nieuwe favorieten worden.

Zo ga je te werk:

  • Neem een grote pan en vul deze ruim met water. Breng het water aan de kook en verwarm hierin vervolgende de rookworst gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Als de rookworst klaar is, giet je het water af en snijd je de worst in dunne plakjes.
  • Pak vervolgens een soeppan en zet deze op middelhoog vuur. Bak hierin de spekjes voor ongeveer 6 minuten totdat ze knapperig zijn. Gebruik geen olie voor het bakken van de spekjes, deze zijn vet genoeg van zichzelf en zullen daarom niet aanbranden.
  • Voeg vervolgens de zuurkool, laurierblaadjes, pitloze druiven, jeneverbessen en één liter water toe aan de pan. Laat het geheel zo’n 30 minuten koken.
  • Na het halfuur giet je het zuurkoolmengsel af en bewaar je het in de pan.
  • Meng vervolgens de gekookte zuurkool met de crème fraîche en breng op smaak met versgemalen peper.
  • Leg de plakjes rookworst op sneetjes brood en beleg deze met de zuurkool en daaroverheen de spekjes. Bedek de belegde sneetjes met een tweede sneetje brood en verdeel ze over de borden.
  • Indien je dat lekker vindt, kun je het geheel nog wat extra smaak geven door er een beetje mosterd overheen te druppelen.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Watertanden gegarandeerd: zo maak je een espresso martini tiramisu

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock