Sara Bergsma
25 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 4 verse eieren
  • 200 gram gerookte zalm
  • Vers, ongesneden zuurdesembrood
  • Boter
  • 2 citroenen
  • Zout en peper

Perfect voor ontbijt, lunch of brunch

We geven de klassieke brunchfavoriet ‘Eggs Benedict’ een luxe en smaakvolle twist door de toevoeging van gerookte zalm. Deze heerlijkheid wordt afgetopt met een flinke laag Hollandaisesaus en geserveerd op een knapperig plak zuurdesembrood. Dus of je nu indruk wilt maken op gasten of gewoon jezelf wilt trakteren op een lekkere lunch, met dit recept zit je altijd goed! 

Fijne producten

Voor dit gerecht, waarvan we het recept vonden op Harry in de Keuken, is het belangrijk dat je producten van hoge kwaliteit in huis haalt. “Zorg voor verse eieren, mooie zalm en koop een ongesneden zuurdesembrood bij een goede bakker. Het is belangrijk dat je eieren super vers zijn, want dan zit het wit stevig om de dooier heen. Dit maakt het pocheren een stuk makkelijker”, luidt het advies.

Zo ga je te werk:

  • We beginnen met het bereiden van de Hollandaisesaus. Het is belangrijk dat de eieren op kamertemperatuur zijn, haal ze dus ruim van tevoren uit de koelkast. Pers de citroenen uit en snijd de boter in kleine blokjes. De boter moet in tegenstelling tot de eieren wél ijskoud zijn.
  • Scheid eidooiers van de eiwitten en klop de eidooiers vervolgens luchtig in een grote kom, terwijl je deze ondertussen au bain-marie verwarmt. Voeg dan één voor één de klontjes boter toe en blijf kloppen totdat er een glad geheel ontstaat. Tip: zorg er wel voor dat de saus niet té warm wordt, anders gaan de eidooiers namelijk stollen.
  • Wanneer je merkt dat de saus dikker begint te worden, voeg je al mengend het citroensap en zout en peper naar smaak toe. Proef regelmatig of je tevreden bent over de smaak van de saus en zo ja, zet hem dan weg. Gooi het warme water niet weg, want de saus moet wellicht nog een keer verwarmd worden voor het serveren.
  • Pocheer de eieren. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
  • Vervolgens snijd je 4 sneetjes van het zuurdesembrood. Deze rooster je even kort in de oven of het broodrooster voor een lekker knapperig resultaat. Smeer wat boter op het geroosterde brood en beleg vervolgens met een laagje zalm.
  • Als de eieren gepocheerd zijn, leg je op elk broodje een ei. Warm de Hollandaisesaus eventueel opnieuw op boven een pan met kokend water en verdeel de saus gelijkmatig over de broodjes.
  • Voeg als finishing touch nog wat zwarte peper toe et voilà: je Eggs Benedict zijn klaar.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Lekker voor de lunch: wraps met kip en tzatziki

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy, Harry in de Keuken | Beeld: Adobe Stock