09 februari 2024
Sara Bergsma

Dit zoetzure snoepje is zeker het proberen waard!

Ben jij al bekend met lavashak? Deze Perzische lekkernij combineert de intense smaken van rijp fruit met authentieke Perzische kruiden. Het resultaat is een zoet en zuur snoepje dat absoluut het proberen waard is.

Fruitleer

Lavashak wordt gemaakt van overrijp fruit. De fruitpuree die hieruit voortkomt wordt dun uitgesmeerd en vervolgens gedroogd, wat resulteert in een lederachtige, haast kauwgomachtige textuur die in repen wordt gesneden en opgerold. Lavashak wordt om deze reden ook wel ‘fruitleer’ genoemd. Het unieke productieproces behoudt de zoete smaak van het fruit perfect, waardoor het een ideale en duurzame oplossing is voor fruit dat anders verspild zou worden.

TikTok-trend

Hoewel lavashak voornamelijk bekend staat als een lekker snoepje, had het oorspronkelijk een meer praktische toepassing. Namelijk het conserveren van fruit, vooral van datgene dat (over)rijp en bijna bedorven was. Tegenwoordig maakt lavashak echter een ware opmars op TikTok, waar enthousiaste gebruikers helemaal in de ban zijn van deze nieuwe hype. Vaak wordt het snoepje gedoopt in granaatappelsap en bestrooid met granaatappelpitjes, wat zorgt voor een ultieme zoet-zure smaakervaring.

@burcuaslan LAVASHAK ? #lavashak #lavashaklovers #foryou #fyp #food #voorjou ? origineel geluid – Burcu Liona

Smaken die veel voorkomen zijn kers, pruim, bessen en oranje steenfruit. Deze fruitsmaken hebben allemaal hun eigen unieke twist, doordat er typische Perzische specerijen zoals saffraan, kruidnagel, kardemom, en kaneel aan toegevoegd worden.

Bestellen

Loop het water jou in de mond bij het zien van deze Perzische traktatie? Lavashak is helaas niet bij de reguliere Nederlandse supermarkt te koop. Wel wordt het snoepje vaak verkocht in Perzische supermarkten. Mocht je niet bij een Perzische supermarkt in de buurt wonen, dan kun je lavashak ook bestellen via iranbezorger.nl.

Ga jij ‘m proberen?

Lees ook: Jum! Zo maak je deze heerlijke Nutella bladerdeeg swirls

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock