Ingrediënten
  • ZWEEDSE BALLEN
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 aardappelen, gekookt en tot puree gestampt
  • Handje paneermeel
  • 1 ei
  • Snufje piment of nootmuskaat
  • Zout en (witte) peper
  • Boter en olijfolie
  • SAUS
  • 200 milliliter runderbouillon
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel boter
  • 100 milliliter room
  • Scheutje olie
  • BURGER
  • 4 hamburgerbroodjes
  • Een paar blaadjes sla
  • 1 tomaat, in plakken
  • 4 eetlepels bessenjam
Rowan Hattu
10 + 30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • ZWEEDSE BALLEN
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 aardappelen, gekookt en tot puree gestampt
  • Handje paneermeel
  • 1 ei
  • Snufje piment of nootmuskaat
  • Zout en (witte) peper
  • Boter en olijfolie
  • SAUS
  • 200 milliliter runderbouillon
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel boter
  • 100 milliliter room
  • Scheutje olie
  • BURGER
  • 4 hamburgerbroodjes
  • Een paar blaadjes sla
  • 1 tomaat, in plakken
  • 4 eetlepels bessenjam

Best of both worlds!

We kennen in Nederland natuurlijk allemaal het oer-Hollandse broodje bal. Maar wist je dat deze er ook nog in andere varianten is? Zo kennen we ook het Zweedse broodje bal, je weet wel die ene die ons doet denken aan de Zweedse balletjes van de Ikea. En natuurlijk kunnen we het niet laten om dit heerlijke recept met jullie te delen. 

Zo maak je het Zweedse broodje bal

  • Allereerst maak je de Zweedse bal.
  • Je begint met wat boter of olie in de pan doen en fruit daarin je ui zachtjes tot het wat zacht is.
  • Dan doe je de uitjes in een grote kom en laat dit kort afkoelen.
  • Pak daarna het gehakt, paneermeel, ei en de kruiden en voeg dit toe aan de kom.
  • Kneed dit dan goed door elkaar en vorm hier vier gehaktballen van.
  • Leg vervolgens de ballen op een bord en bestuif dit een beetje met wat bloem.
  • Dan gaan we door naar het bakken van de ballen.
  • Allereerst verhit je wat boter en olijfolie in een pan en bak daarin je ballen tot ze goudbruin worden.
  • Omdat het vrij grote ballen zijn, kun je een schatting maken van vijf minuten per kant.
  • Maak vervolgens bovenin de bal een sneetje, zodat je kan zien of de binnenkant ook gaar is.
  • Als de ballen gaar zijn, schep je deze uit de pan.
  • Gooi de rest van de pan niet weg!
  • Je moet namelijk 1 eetlepel boter in dezelfde pan verhitten.
  • Voeg dan de bloem toe en klop deze goed door de boter heen.
  • Vervolgens laat je dit even bubbelen om van de ‘bloemsmaak’ af te komen.
  • Blus dan de substantie af met de runderbouillon en de slagroom.
  • Laat dit 1 á 2 minuten pruttelen.
  • Ondertussen toast je de burgerbroodjes, snijd je de tomaat in plakken en pluk je de blaadjes sla van de krop.
  • Dan is het eindelijk klaar om je Zweedse broodje bal te bouwen.
  • Snijd het broodje open, besmeer beide zijde met roomsaus, beleg de onderkant met de sla en plakjes tomaat en doe daarbovenop de Zweedse bal.
  • Als laatste kun je de Zweedse bal besmeren met een eetlepel veenbessenjam.
  • Smullen maar!

Ook lekker: Recept: koffie-banaan muffins

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Videostill