Ingrediënten
  • 2 varkens schouderkarbonades
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 2 middelgrote uien
  • 600 gram aardappelschijfjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels boter
  • 25 gram bieslook, fijngesneden
  • 2 eieren
  • Zout en peper naar smaak
Rowan Hattu
30 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 2 varkens schouderkarbonades
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 2 middelgrote uien
  • 600 gram aardappelschijfjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels boter
  • 25 gram bieslook, fijngesneden
  • 2 eieren
  • Zout en peper naar smaak

Weer zo’n lekker Oostenrijks recept

Een nieuwe dag, een nieuw wintersport recept. Net als de Kaiserschmarrn en de Almdudler, is ook dit recept weer een echte klassieker als het gaat om wintersport comfort food. De Tiroler Gröstl is een traditioneel Oostenrijks gerecht die je genoeg energie kan geven om weer een hele dag op de latten te staan.

De Tiroler Gröstl

De Tiroler Gröstl is eigenlijk ontstaan doordat koks té veel eten maakten. Dit aardappelpannetje is dus makkelijk gezegd eigenlijk een restjesmaaltijd omdat de chefs het gewoonweg zonde vonden om het overgebleven voedsel weg te gooien. En hoewel dit gerecht vroeger dus werd gezien als een restjesmaaltijd, is het nu hartstikke populair onder wintersporters. Wij laten je in dit artikel zien hoe jij dat heerlijke stukje Oostenrijk bij jou naar binnen haalt.

Zo maak je de Tiroler Gröstl

  • Verhit allereerst 1 eetlepel olie in een pan en zet deze op een middelhoog vuur.
  • Kruid vervolgens de schouderkarbonades met wat peper en zout.
  • Daarna leg je de schouderkarbonades in de verhitte olie en bak je ze totdat ze goudbruin en gaar zijn.
  • Is het gaar, dan haal je de karbonades uit de pan en zet je ze apart.
  • Gooi de olie in de pan niet weg!
  • In deze olie bak je namelijk de spekjes.
  • Als je ziet dat de spekjes knapperig zijn, voeg je de ui en knoflook toe.
  • Vervolgens bak je ze door totdat alles er glazig uitziet.
  • Dan snij je de schouderkarbonades in blokjes en voeg je deze toe aan de spekjes, ui en knoflook.
  • Zet dit dan in z’n geheel even apart.
  • Verhit daarna 1 eetlepel olie en 1 eetlepel boter samen in een koekenpan.
  • Pak de aardappelschijfjes en doe deze in de koekenpan met de verhitte olie en boter.
  • Bak ze vervolgens totdat ze goudbruin en gaar zijn en kruid ze met peper en zout.
  • Dan pak je het spekjesmengsel en de bieslook en voeg je dit toe aan de aardappelschijfjes.
  • Vervolgens pak je een schone koekenpan en bakt hier 2 spiegeleieren in.
  • Wil je de Tiroler Gröstl echt op z’n Oostenrijks serveren? Dan leg je de 2 spiegeleieren over de aardappelschijfjes heen.
  • Smullen maar!

Lees ook: Dit moet je weten over de bekende kruidige wintersportlimonade Almdudler

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Ski Informatie | Beeld: Videostill