Rowan Hattu

Erg populair onder wintersportgangers

Als jij in het wintersportseizoen vaak op de latten te vinden bent, dan kijk je vast niet raar op van de verschillende wintersport-favorites qua eten en drinken. Zo hebben we je bijvoorbeeld al eens verteld hoe jij de wintersport-hit Kaiserschmarrn kunt maken. Maar niet alleen eten is belangrijk tijdens je wintersportvakantie. Ook drinken is essentieel. En nee, dan bedoelen we natuurlijk niet de alcoholische versnaperingen tijdens de après-ski. Neem bijvoorbeeld de kruidige wintersportlimonade Almdudler. Wij vertellen je er alles over.

Almdudler

Ga je specifiek altijd naar Oostenrijk voor je wintersportvakantie? Dan is de Almdudler waarschijnlijk geen onbekende voor jou. Net als de Kaiserschmarrn is ook de Almdudler een Oostenrijkse wintersport-hit. En dat de kruidige limonade populair is, bewijzen ze maar weer met hun slogan: Wenn die kan Almdudler hab’n, geh’ i wieder ham!’ (‘Als ze geen Almdudler hebben, ga ik weer naar huis!’), die in elke après-ski hut te vinden is. De reden dat het drankje zo ontzettend populair is, is omdat Almdudler een dorstlesser is door de kruidige smaak. Perfect tijdens je ski-pitstop dus.

Smaak

Ben jij nou niet zo bekend met Almdudler, maar wel benieuwd naar de smaken? Wij proberen je het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Het drankje bestaat uit maar liefst 32 Alpenkruiden. Salie, gentiaan, vlierbloesem, salie, citroenmelisse en zonnehoed zijn daar een paar van. Maar met zoveel kruiden door elkaar is het natuurlijk moeilijk om je in te beelden hoe de limonade smaakt. Culy heeft er daarentegen een perfecte omschrijving voor.

Stel je voor dat je een glas Rivella een klein beetje verwarmd, waardoor je Rivella een nog bittere smaak heeft. Nog steeds fris en kruidig, maar dat eerste pittige is als sneeuw voor de zon verdwenen. Denk daarbij dat een beetje karamel het geheel iets warmer en harmonieuzer maakt. Tada: daar heb je de mysterieuze smaak van de wintersportlimonade Almdudler.

Verschillende varianten

En als je dacht dat het daarbij bleef, heb je het mooi mis. Er zijn namelijk verschillende varianten van de Oostenrijkse limonade. Aan de ingrediënten is er verbazingwekkend genoeg niks veranderd, maar het resultaat daarentegen wel. ”Hoe dan?’, horen we je jezelf afvragen. Denk bijvoorbeeld aan een suikervrije variant en een variant waar juist meer of helemaal geen koolzuur in zit. De nieuwste variant is er een die precies past bij de après-ski: de Almradler, een mix van bier en Almdudler. Voor ieder wat wils dus!

Lees ook: Recept: gezonde groene smoothie

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Culy | Beeld: Videostill