Ingrediënten
  • VOOR DE BITTERKOEKJES:
  • 100 gram bitterkoekjesspijs
  • 10 gram eiwit
  • VOOR DE BOTERCRÈME:
  • 150 milliliter melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 180 gram zachte boter
  • 60 gram basterdsuiker
  • VOOR DE GARNERING:
  • 200 gram witte chocolade
  • 50 gram pure chocolade
Sanne
60 + wachttijd min.
10 pers.
Ingrediënten
  • VOOR DE BITTERKOEKJES:
  • 100 gram bitterkoekjesspijs
  • 10 gram eiwit
  • VOOR DE BOTERCRÈME:
  • 150 milliliter melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 180 gram zachte boter
  • 60 gram basterdsuiker
  • VOOR DE GARNERING:
  • 200 gram witte chocolade
  • 50 gram pure chocolade

Durf jij deze technische opdracht aan?

Gisteravond was het tijd voor de halve finale van Heel Holland Bakt Nog een keer. En ook deze keer stond er weer een nieuwe technische opdracht klaar voor de overgebleven thuisbakkers. Dit keer moesten de oud-kandidaten petite crème bitterkoekjes maken. Een schattig koekje die je in één hap opeet. Gelukkig kun je er heel veel maken. Wil jij deze bitterkoekjes thuis namaken? Wij hebben het recept voor je. Bakkers klaar? Bakken maar!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de petite crème bitterkoekjes:

Bitterkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg spuitzakken en een schone theedoek klaar.
  • Doe de spijs in een keukenmachine en mix samen met het eiwit tot een spuitbaar deeg. Geen keukenmachine in huis? Gebruik dan een grote kom en een handmixer.
  • Doe het deeg in een spuitzak en spuit gladde bolletjes op het bakpapier.
  • Vouw een natte theedoek op, span strak met de handen en sla hiermee op de bitterkoekjes. Hierdoor ontstaan de scheurtjes aan de bovenkant van de koekjes.
  • Zet de koekjes in de oven en bak in ongeveer 11 minuten gaar.
  • Haal de bitterkoekjes uit de oven en laat afkoelen.

Botercrème

  • Doe alle ingrediënten voor de botercrème in een pan en verhit het geheel al roerend.
  • Laat zachtjes pruttelen tot het ingedikt is.
  • Haal van het vuur en laat handwarm afkoelen.
  • Mix het geheel in een keukenmachine tot een luchtige botercrème.
  • Doe de botercrème in een spuitzak en leg even koud weg in de koelkast.

Opbouwen 

  • Spuit met een gladde spuitmond een bolletje botercrème op ieder koekje.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Smelt de witte en pure chocolade in aparte pannen au bain-marie.
  • Doop de koude botercrème op de koekjes in de witte chocolade.
  • Laat hard worden.
  • Schenk de pure chocolade in een kleine spuitzak.
  • Maak een motiefje naar keuze op de witte chocoladelaag.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Recept: zo maak je zelf het vlechtbrood van Robèrt van Beckhoven

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron en beeld: Heel Holland Bakt