Sanne
2 uur + 2 uur wachttijd min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 1 zakje instant gist
  • 300 milliliter lauwwarm melk
  • 450 gram witte bloem
  • 25 gram boter
  • 1 theelepel suiker
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 losgeklopt ei

Het HHB-jurylid legt deze technische opdracht uit

In de derde aflevering van Heel Holland Bakt Nog een keer stond de thuisbakkers weer een nieuwe technische opdracht te wachten. Dit keer moesten de oud-kandidaten vlechtbrood maken, in drie verschillende patronen. Wil jij ook eens zo’n prachtig brood bakken? Wij hebben het recept voor je voor een zes-vlecht. Bakkers klaar? Bakken maar!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je het vlechtbrood:

Deeg maken
  • Doe de gist samen met 50 milliliter lauwwarme melk in een kom. Gebruik een keukenthermometer en verwarm de melk tot ongeveer 37 graden. Laat 5 minuten staan.
  • Doe het meel in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Doe daar de suiker, de rest van de melk, boter en het gistmengsel in. Meng met een lepel of vork tot een zacht, slap deeg en laat 15 minuten afgedekt rusten.
  • Is het deeg te droog? Voeg wat extra lauwwarme melk toe. Is het te vochtig? Voeg wat extra meel toe.
  • Bestrooi het werkblad met wat meel. Voeg zout toe aan het deeg en kneed tot een soepel en elastisch deel, zo’n 8 tot 15 minuten. Liever een staande mixer gebruiken? Kneed het deeg dan 3 minuten op lage snelheid.
  • Dek het deeg af met een vochtige keukendoek. Laat minimaal 1 uur rijzen, of tot het deeg in volume verdubbeld is, op een tochtvrije plaats.

Afwegen

  • Sla de lucht uit het deeg en kneed het kort door.
  • Weeg 480 gram deeg af.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken van 80 gram per stuk.
Oprollen
  • Maak van ieder stuk deeg een stevige bol. Laat de bolletjes 10 minuten rijzen.

Uitrollen

  • Rol de bolletjes beetje bij beetje tot lange strengen van circa 35 centimeter, zorg ervoor dat ze allemaal even lang zijn en dat het deeg niet scheurt.
Vlechten
  • Leg de strengen in een stervorm neer, waarbij je drie strengen aan de ene kant hebt en drie aan de andere kant.
  • Nummer de strengen tegen de klok in.
  • Begin met vlechten: leg streng 6 tussen 3 en 4. Leg streng 2 naar 6. Leg streng 1 tussen 3 en 4. Leg streng 5 naar 1.
  • Herhaal deze handeling tot je het hele brood gevlochten hebt.
  • Werk de uiteinden mooi weg onder het brood.
    • Wil je liever zelf zien hoe Robèrt het brood vlecht? Bekijk dan hier een uitlegvideo.

Laten rijzen

  • Leg het brood op een met olie ingevette bakplaat.
  • Bestrijk een groot stuk plasticfolie dun met olie en dek het brood ermee af.
  • Laat nogmaals minimaal 1 uur rijzen of tot het brood in volume verdubbeld is.

Brood bakken

  • Verwarm tijdig de oven voor op 220 °C.
    • Wil je een extra krokante korst? Benevel de oven met een plantenspuit met water.
  • Verwijder de plastic folie en bestrijk het brood met losgeklopt ei.
  • Bak het vlechtbrood in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestrijk het met brood en boter.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Recept: zo maak je zelf de spritsen van Robèrt van Beckhoven

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: iStock