Sanne

Hoe zit het nu met lightproducten?

De een zweert erbij, terwijl de ander er niks van moet weten. De meningen over lightproducten zijn nogal verdeeld. Eén ding kunnen we echter met zekerheid stellen: de producten helpen je niet met afvallen. Waarom? Voedingsdeskundige Sophia van Sorgen geeft uitleg. 

Wat maakt een product ‘light’?

Van frisdranken tot chips: de schappen van supermarkten liggen tegenwoordig vol met lightproducten. Maar wat maakt een product eigenlijk ‘light’? Wanneer een product minstens een derde minder calorieën, vetten, suikers of alcohol bevat in vergelijking met het originele product, gebruiken we de term ‘light’. Dit is dan ook voor mensen die willen afvallen de reden om deze producten te kopen. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Goede vetten

Het antwoord is: nee. Veel mensen denken dat vet slecht voor je is en dat ze daarom beter een lightproduct kunnen kiezen. Helaas gaat die theorie niet helemaal op. Er zijn namelijk goede en slechte vetten. Die goede vetten heeft je lichaam juist nodig. Als je vet uit het originele product haalt, blijft er weinig voedzaams over. Want wanneer er vet uit het product wordt gehaald, komen daar behoorlijk wat kunstmatige toevoegingen voor in de plaats om het product nog een beetje smaak te geven. Hierdoor eet je misschien minder vet, maar krijg je wel meer calorieën binnen. Hetzelfde geldt als je suikers uit frisdranken haalt.

Liever het origineel

Zelf kiest Sophia altijd voor onbewerkte, verse producten zonder toevoegingen. “Het is ten eerste beter voor je gezondheid, omdat je niet allerlei E-nummers en andere synthetische toevoegingen binnenkrijgt”, legt ze uit. “Maar mocht je doel afvallen zijn dan is een dieetproduct niet de beste oplossing omdat je door lightproducten meer calorieën binnenkrijgt dan door het originele product.” Omdat er in een light-variant geen energie en voedingsstoffen zitten, krijg je hiervan alleen maar honger – en dat helpt niet als je gewicht wilt verliezen. Kies dus liever voor het origineel, want in ‘echte voeding’ zitten goede vetten die je ook nodig hebt als je kilo’s wilt kwijtraken. Waar die goede vetten zoal inzitten? Vette vis, zaden, noten, avocado’s en olijfolie bijvoorbeeld.

Lees ook: 12 eiwitrijke snacks voor een langdurig verzadigd gevoel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Heatlh | Beeld: Pexels