28 september 2021

Van hamburgersla tot broccoli met dunne stelen

Gooi jij altijd de helft van je broccoli weg omdat het zo’n dikke steel heeft? Of laat je een bloemkool die een beetje geel is liever liggen in de supermarkt? Het zijn twee bekende voorbeelden waardoor er veel voedsel verspild wordt. Een aantal ‘nieuwe groentes’ moet hier dan ook verandering in brengen. 

Nieuwe groentes

Wereldwijd wordt zo’n 30 procent van alle geoogste groenten en fruit verspild. Dat percentage moet omlaag en daarom wordt er in de sector hard gewerkt aan nieuwe groentes, die beter aansluiten bij de wensen van consumenten. Daarom liggen er straks broccoli met dunne stelen in de supermarkt, net als bloemkolen die wit blijven en slablaadjes die precies op een hamburgerbroodje passen. Het zijn een aantal van de innovaties die deze week te zien zijn op het Field of Innovation in Grootebroek, een evenement voor telers en vertegenwoordigers van onder meer supermarkten.

Hamburgersla

“Het duurt gemiddeld zeven jaar om een nieuw ras te ontwikkelen”, legt Lotfi Bani van Syngenta, een bedrijf dat nieuwe rassen teelt, uit in het NOS Radio 1 Journaal. “Een voorbeeld daarvan is de hamburgersla. Behalve dat die precies past op een broodje, is die sla ook wat dikker. Die blijft langer knapperig en daardoor hoeft er minder weggegooid te worden.”

Broccoli met dunne steel

Ook broccoli gaat er anders uitzien. Nu kopen we de groente vaak met een dikke steel. “Veel consumenten moeten daar niets van hebben en snijden dat deel eraf. Hartstikke zonde, want behalve dat die steel lekker is, zitten er ook heel veel vitamines in”, aldus Bani. Daarom ligt er binnenkort broccoli met een dunne steel in de winkel: “Die hoef je dus niet meer weg te gooien.”

Nieuwe bloemkolen

Ook bloemkolen worden vaak weggegooid. Veel mensen denken dat een bloemkool niet meer goed is als deze verkleurd is, maar dat is een misvatting. “Wat we gedaan hebben, is een bloemkool ontwikkelen die wit blijft”, vertelt de Syngenta-woordvoerder. Maar dat is niet de enige vernieuwing, er komen ook kleinere bloemkolen op de markt. “Er zijn toch steeds meer kleine huishoudens. Wat moeten die met een grote bloemkool? Ze gooien de helft weg. Doodzonde. Vandaar een soort die beter is afgestemd op de wens van veel consumenten.”

Ook lekker: Recept: vegetarische bloemkoolburgers met Parmezaanse kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pexels