Recept: zo maak je de loempia’s uit Heel Holland Bakt

Ingrediënten
  • VOOR HET BESLAG:
  • 200 gram t65 bloem
  • 25 gram ei (een half ei)
  • 400 gram water
  • VOOR DE VULLING:
  • 75 gram kipfilet
  • 1 eetlepel ketjap
  • Halve prei
  • Halve wortel
  • 200 gram taugé
  • 1 ei
  • Halve eetlepel kerrie
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel suiker
  • Zout en peper
  • Sambal badjak (naar eigen smaak)
  • Zonnebloemolie om te bakken
Redactie Kookfans
60 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • VOOR HET BESLAG:
  • 200 gram t65 bloem
  • 25 gram ei (een half ei)
  • 400 gram water
  • VOOR DE VULLING:
  • 75 gram kipfilet
  • 1 eetlepel ketjap
  • Halve prei
  • Halve wortel
  • 200 gram taugé
  • 1 ei
  • Halve eetlepel kerrie
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel suiker
  • Zout en peper
  • Sambal badjak (naar eigen smaak)
  • Zonnebloemolie om te bakken

Een heerlijke snack!

Zit jij ook elke week vanaf de bank te smullen van alle baksels van Heel Holland Bakt? De zesde aflevering stond in het teken van het Chinees Nieuwjaar en moesten de kandidaten allerlei dingen bakken in dit thema. Voor de technische ronde moesten ze loempia’s maken. Klinkt ingewikkeld, maar volgens Meester Patissier en jurylid Robèrt van Beckhoven is het met dit recept goed te doen. Durf jij het aan?

Zo maak je de loempia’s:

  • Doe eerst het water bij de bloem en klop dit samen een glad beslag. Doe er daarna een half eitje bij.
  • Haal het beslag door een zeef (voor de klontjes) en zet in de koelkast.
  • Eerst maken we de vulling. Snijd de kip in stukjes (in het formaat van kleine dobbelsteentjes) en meng met de ketjap en snuf zout. Laat dit vervolgens 10 minuten marineren.
  • Snijd de prei door de helft en daarna in smalle ringetjes (halve maantjes) en rasp de wortel.
  • Breng een pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe.
  • Blancheer de groente 3 minuten met het gekookte water, giet daarna af. Blus de groente vervolgens af met koud water en laat uitlekken.
  • Klop de eieren los. Gebruik naast het ei ook nog de helft die je over hebt gehouden van het beslag.
  • Bak de kip in de zonnebloemolie even aan en zet weg.
  • Bak de eieren in dezelfde pan als de kip tot roerei.
  • Neem de pan van het vuur, roer de kipstukjes door het ei, voeg de kerrie toe en laat dit afkoelen.
  • Voeg de groenten bij de kip en breng op smaak met mirin, suiker, zout, peper, sambal en ketjap. Tip van Robèrt haal het nog even door een zeef, zo voorkom je dat er nog vocht in zit.

En nu bakken!

  • Pak de pannenkoekenpan en haal het beslag uit de koelkast.
  • Bak nu zo dun mogelijke flensjes van het beslag (middelgroot circa 20 cm diameter).
  • Pak nu een flensje, bestrijk de randen met wat beslag (lijmmiddel) en leg er een schep vulling op, net onder het midden.
  • Vouw nu de zijkanten naar binnen, vervolgens de onderkant eroverheen en rol het pannenkoekje dan op tot een loempia. Druk de sluiting iets aan.
  • Frituur de loempia op 190 graden in circa 6 minuten per stuk aan beide kanten licht goudbruin. Je kan er drie tegelijk frituren. Tip van Robèrt: haal het mandje eruit en leg dit juist op de loempia’s. Dan blijven ze op hun plek.
  • Genieten maar!

Lees ook: Recept: zo maak je de boterbabbelaars uit Heel Holland Bakt

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Pexels