Redactie Kookfans
45 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 150 milliliter water
  • 140 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 160 gram suiker
  • 90 gram boter
  • 10 milliliter azijn
  • Snufje zout
  • Decoratiesneeuw (poedersuiker met maïzena)

Om van te smullen!

Zit jij ook elke week vanaf de bank te smullen van alle baksels van Heel Holland Bakt? De derde aflevering stond in het teken van karamel en moesten de kandidaten aan de slag met (oorspronkelijk Zeeuwse) boterbabbelaars. Klinkt ingewikkeld, maar volgens Meester Patissier en jurylid Robèrt van Beckhoven is het met dit recept goed te doen. Durf jij het aan?

Zo maak je zelf boterbabbelaars:

  • Breng water aan de kook met de basterdsuiker, suiker en een snuf zout. Voeg dan de boter en de azijn toe.
  • Laat de karamel koken tot het een temperatuur van 135 graden heeft bereikt. Tip: houd je karamel goed in de gaten.
  • Houd ondertussen de zijkanten van de pan schoon door met een kwastje met water over de zijkanten te strijken. Koel het pannetje af in een grote bak met water.
  • Stort de karamel op een siliconen bakmat en vouw het matje dubbel. Pas op, de suiker is nog heet.
  • Blijf heen en weer dubbelvouwen en laat het gelijkmatig afkoelen, totdat je het net kunt hanteren.
  • Pak de karamelplak op, trek hem zo ver mogelijk uit elkaar en vouw hem vervolgens dubbel.
  • Herhaal dit net zolang totdat de massa een satijnkleur heeft. Dit is een lichtbruine, glanzende kleur.
  • Trek hem dan uit tot een hele lange dunne streng en knip deze in stukjes.
  • Meng nu de poedersuiker met de maïzena en hussel de babbelaars hierdoorheen, zodat er een dun laagje aan vast blijft plakken.
  • Lekker in de koffie of gewoon als zoete snack. Genieten maar!

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron en beeld: Heel Holland Bakt, videostill