10 min.
8 pers.

Tokkelroom lijkt erg op advocaat, maar smaakt net even anders

Als je naar tokkelroom met een flinke dot slagroom kijkt, zou je bijna zeggen dat het een advocaatje is. Eigenlijk is die gedachte helemaal niet zo gek. Tokkelroom is kort gezegd namelijk een milde advocaat en is wat zachter van smaak. Desalniettemin is het toetje net zo verrukkelijk als haar grote zus.

Verschil tussen tokkelroom en advocaat

Heb je weleens advocaat gemaakt? Dan gaat dit recept je makkelijk af, de bereidingswijze is namelijk hetzelfde. We horen je al denken: wat is dan het verschil tussen tokkelroom en advocaat? Eigenlijk is dat verschil heel subtiel. Het verschil zit ‘m namelijk enkel in het alcoholpercentage. In advocaat zit zo’n 14 procent alcohol en in tokkelroom vind je slechts 8 procent alcohol terug. Juist vanwege het lagere alcoholpercentage smaakt de tokkelroom subtieler dan advocaat.

Zo, genoeg gepraat. Je wilt natuurlijk tokkelroom graag zelf maken. Aan de slag maar!

Gebruikers van de mobiele versie van de site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Breng in een grote brede pan water aan de kook en zorg ervoor dat je een hittebestendige glazen kom hebt die je boven de pan kunt hangen, maar die het water net niet raakt.
  • Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in de rom en roer tot de ingrediënten met elkaar zijn vermengd. Hang de kom daarna in de pan, maar zorg ervoor dat deze het water net niet raakt.
  • Schenk vervolgens al roerend beetje bij beetje de brandewijn in de kom. Blijf roeren tot alle brandewijn is toegevoegd en een dik en romig geheel ontstaat. Zorg er ondertussen voor dat het mengsel niet te heet wordt. Als het boven de 85 °C komt, gaat de tokkelroom schiften.
  • Laat de tokkelroom daarna afkoelen en serveer met slagroom. Heb je nog tokkelroom over? Bewaar het dan in schone potjes of flesjes in de koelkast.

Lees ook: Recept: cheesecake met advocaat

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: My Food Blog, Patesserie | Beeld: Egg Nog door Isaac Wedin onder de licentie CC BY 2.0

Ingrediënten
  • 7 eieren
  • 200 witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 milliliter brandewijn met 25 procent alcohol