Ingrediënten
  • Voor de bloemkool:
  • 60 gram avocado-olie
  • 60 milliliter limoensap
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 theelepels komijn
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 2 kleine bloemkolen
  • Voor de saus:
  • 4 poblano pepers
  • 5 tenen knoflook
  • 2 jalapeños
  • 2 eetlepel avocado-olie
  • 60 gram pompoenpitten
  • 30 gram verse koriander
  • 60 milliliter limoensap
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel water
  • Voor het serveren:
  • 12 tacoschelpen
  • Kool
  • Koriander
  • Limoenpartjes
Sara Bergsma
1 + 15 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • Voor de bloemkool:
  • 60 gram avocado-olie
  • 60 milliliter limoensap
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 theelepels komijn
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 2 kleine bloemkolen
  • Voor de saus:
  • 4 poblano pepers
  • 5 tenen knoflook
  • 2 jalapeños
  • 2 eetlepel avocado-olie
  • 60 gram pompoenpitten
  • 30 gram verse koriander
  • 60 milliliter limoensap
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel water
  • Voor het serveren:
  • 12 tacoschelpen
  • Kool
  • Koriander
  • Limoenpartjes

Taco time!

Laten we eerlijk zijn: taco’s zijn altijd een goed idee. Het leuke aan dit Mexicaanse gerecht is dat je er zoveel kanten mee op kunt, je kunt gaan voor een originele taco met gehakt of kip, een vistaco of een vegetarische variant. Bijvoorbeeld deze taco met geroosterde bloemkool en een heerlijk pittig sausje. Perfect voor wanneer je een dagje geen vlees eet! Wij leggen uit hoe je ze maakt. 

Zo ga je te werk: de bloemkool

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Pak een brede, ondiepe schaal en doe hierin de avocado-olie, limoensap, bruine suiker, komijnpoeder, gedroogde oregano, paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder en zout. Meng dit goed door elkaar.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en voeg deze vervolgens toe aan de schaal. Zorg ervoor dat elk stukje bloemkool bedekt is met de marinade. Dek af met plastic folie en zet in de koelkast. In de tussentijd kun je de saus voorbereiden.

Zo ga je te werk: de saus

  • Leg de poblano pepers, knoflook (hele teentjes) en jalapeños op een bakplaat met opstaande rand en besprenkel met één eetlepel avocado-olie. Rooster gedurende dertig minuten in de oven, of totdat je ziet dat de schil begint los te komen van het vruchtvlees van de pepers en de knoflook zacht en goudbruin is.
  • Voeg de pompoenpitten toe aan de bakplaat en zet dit nog eens vijf tot acht minuten in de oven, totdat de pitten beginnen te bruinen.
  • Gooi de geroosterde poblano pepers, jalapeños en knoflook in een middelgrote kom en dek af met een bord of plastic folie. Zet dertig minuten apart om af te koelen.
  • Zodra de pepers en de knoflook zijn afgekoeld (koel genoeg om aan te raken), verwijder je voorzichtig de schil, steel en zaadjes. De knoflook moet je nog even pellen.
  • Vervolgens doe je de poblano pepers, jalapeños, knoflook, geroosterde pompoen pitten, verse koriander, één eetlepel avocado-olie, limoensap en zout in de blender.
  • Mix dit geheel op hoge snelheid tot er een gladde massa ontstaat. Mocht de saus te dik zijn geworden, voeg dan wat koud water toe. Maar let op, niet meer dan één eetlepel per keer.
  • Bewaar de saus in een serveerschaal, dek af en zet het in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

Zo ga je te werk: de taco’s

  • Haal de gemarineerde bloemkoolroosjes uit de koelkast.
  • Bestrijk een grillpan met avocado-olie en zet het vuur hoog. Wanneer de pan begint te roken, voeg je een paar roosjes van de gemarineerde bloemkool toe. Gril gedurende zeven à acht minuten, tot de bloemkool gemakkelijk van de pan komt en er grilstrepen op te zien zijn. Draai de bloemkool om en gril nog eens vier tot vijf minuten aan de andere kant, tot je er makkelijk in kunt prikken met een vork. Herhaal dit met alle bloemkoolroosjes.
  • Verplaats de bloemkool naar een snijplank en hak deze grof in stukjes.
  • Nu is het tijd om de taco’s op te maken: spreid ongeveer één eetlepel van de saus uit over een warme tacoschelp. Beleg met de bloemkool, kool, koriander en serveer met limoenpartjes.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Lekker bijgerecht: geroosterde pompoen uit de oven

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Adobe Stock